12 Haziran 2019 In Boğaz, Genel By admin

Bademcik Taşı (Magma)

 

Bademcik taşı ya da “” ağız kokusunun çok bilinmeyen nedenleri arasında yer almaktadır. Bademciklerin içinde  kript denilen yarık şeklinde boşluklar mevcuttur. Bu boşluklara ölü hücre artıkları ve yemek artıkları zaman içerisinde birikebilir ve bu durumda, bademcik üzerinde beyaz, kokulu bademcik taşları ortaya çıkar. “Bademcik taşı nedir? – Bademcik taşı neden olur? – Bademcik taşının belirtileri nelerdir? – Bademcik taşı kimlerde olur? – Bademcik taşı ne tür sorunlara neden olabilir? – Bademcik taşı tedavisi nasıl yapılır? – Bademcik taşı nasıl temizlenir? – Bademcik taşı ameliyatı nasıl yapılır?” konuları ile ilgili Uzman TV videolarını bulabileceğiniz benzer link >> ​Bademcik Taşı ve Bademcik İltihabı Arasındaki Farklar

Bademcik taşının belirtileri aşağıdaki şekilde sayılabilir:

– Bademcik taşları genellikle ağız kokusu haricinde belirti vermez
– Nadiren yutkunma esnasında ağrıya neden olabilir
– Çok büyüdüklerinde bademcik apsesi ya da bademcik tümörleri ile karıştırılabilmektedir. ( Kaynak: Giant tonsillolith: report of a case )

Bademcik Taşının, Bademcik İltihabından Farklı Özellikleri

Bademcik iltihabında, iltihap belirtileri olan ağrı, ateş, halsizlik gibi belirtiler mevcuttur. Özellikle bademcik taşları birden fazla olduğunda, hastalar tarafından görünüm olarak ağır bir bademcik iltihabı türü olan kriptik tonsillitle karıştırılabilmektedir. Kriptik tonsillitte, bademcik yüzeyini iltihap artıkları kaplar ve bademcik dokusu normalden daha kızarıktır. Yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi, bademcik dokusu enfekte, kızarık ve beyaz iltihabi dokularla kaplıdır.

Yukarıdaki fotoğrafta, sağ bademcik alt kısımda bademcik taşı görümü mevcutken; sol bademcik ve sağ bademciğin üst kısımlarında yeni başlayan bademcik iltihabına bağlı mebranların oluşmaya başladığı görülmektedir.

Bademcik Taşlarının Yapısı Nasıldır?

Bademcik taşları genellikle kalsiyum tuzlarından oluşmaktadır; bununla birlikte magnezyum tuzlarının da bademcik taşı yapısında bulabileceği gösterilmiştir. Ölü hücre artıkları, mukusu, bakteri enfeksiyonuna bağlı debrisler, yemek artıkları zaman içerisinde birikir, zamana içerisinde bu formasyon sertleşerek kalsifiye olur ve bademcik taşları ortaya çıkar.

Bademcik Taşı Nedenleri?

Bademcik taşının özellikle tekrarlayan bademcik iltihabı olan ve bademcik yüzeyinde girintilerin fazla olduğu insanlarda olabileceği savunulmaktadır. Bununla birlikte geniz akıntısı olan insanlarda, bademcik taşının daha sık görülebileceği de bildirilmiştir (Kaynak: Tonsil Stones (Tonsilloliths)

Bademcik taşı ateş, halsizlik, vücut kırgınlığı ve kas eklem ağrıları gibi bademcik iltihabi belirtilerine neden olmaz. Bazen bademcik iltihabi ile birlikte bulunabilir ve bu durumda bu belirtiler de hastada ağız kokusuna eşlik edebilir.

Bademcik Taşı Nasıl Tedavi Edilir?

Bademcik taşı olan insanlarda, bademcik taşına bağlı herhangi bir semptom yoksa tedavi gerekli değildir. Sık olarak bademcik taşı ortaya çıkan insanların, ılık tuzlu sularla ağız gargarası yapması, gazlı içeceklerin ağız içerisinde bekletilerek içilmesi, elektrikli ağı içerisini yıkama sistemlerinin kullanılması gibi çok farklı öneriler sunan kaynaklar mevcuttur (Kaynak: Tonsillolith

Bademcik taşı için güncel kaynaklarda birçok kbb uzmanı yapılan tedavi seçenekleri aşağıdaki şekilde özetlenelebilir:

– Küretaj. Bademcik taşı içerisine oturduğu bademciğin yüzeyinde bulunan çukur bölgeden kürete edilebilir.
– Lazer tedavisi. Lokal anestezi altında da yapılabilen bu yöntemde, özellikle karbondioksit lazeri kullanılarak kript çukurunun keskin kenarları, çukurluk bölgeler eritilerek düz hale getirilir (bu işlem “laser resurfacing” ya da “cryptolysis” olarak adlandırılır). Bu şekilde, bademciklerin yüzetinde, epital debrislerinin, mukusların, yemek artıklarının ve bakteriyel enfeksiyon ürünlerinin birikmesi engellenmiş olmaktadır.
– Bademcik ameliyatı (tonsillektomi). Diğer tedavi yöntemleri ile başarı elde edilemeyen ve sürekli rahatsız edici bademcik taşları ortaya çıkan insanlarda bademcik ameliyatı yapılabilmektedir. Tonsillektomi ameliyatı bademcik taşı çin kesin tedavi yöntemidir.

Yukarıdaki fotoğrafta, bademcik taşı olan ve thermal welding yöntemi ile kansız bıçaksız bademcik ameliyatı yapılan hastanın, çıkarılan bademcik yüzeyindeki magmalar görülmektedir. Bu yöntemle ilgili izleyebileceğiniz video linki >> Thermal Welding Yöntemi İle Kansız ve Bıçaksız Bademcik Ameliyatı

 

 

No Comments

Your email address will not be published.