11 Mayıs 2019 In Burun By admin

Komplike Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı

Doku Kaybının Eşlik Ettiği Revizyon Burun Ameliyatları

Komplike revizyon burun estetiği ameliyatı: Önceden tekrarlayan burun ameliyatları yapılmış ve ciddi doku değişiklikleri olan ya da trafik kazası gibi ciddi bir travma sonrası burunda doku kayıpları ortaya çıkmış ve üzerine tekrarlayan burun ameliyatları yapılmış olan burunlar, deformiteleri olan burunlar için yapılan estetik burun ameliyatlarıdır. Bu ameliyatlar esnasında tamamen simetrik ve doğal görünen bir burun elde edilebilmesi, tek bir ameliyat ile mümkün olmayabilir. Yukarıdaki fotoğrafta trafik kazası sonrası burun kemiği ve kıkırdak dokularında ciddi doku kaybı olan, sonrasında tekrarlayan burun estetiği ameliyatları yapılmış olan bir hastanın revizyon burun estetiği ameliyatı öncesi ve sonrası fotoğrafları görülmemektedir.

Komplike Revizyon Burun Estetiği Ameliyatlarının Farkları

Yukarıda sunulan hasta gibi ciddi doku değişiklikleri olan hastalarda yapılan burun estetiği ameliyatlarının aşağıdaki farkları bulunmaktadır:

Burunda yeterli kıkırdak doku kalmaması

Ameliyat esnasında burun içerisindeki kıkırdak dokular genelde yeterli olmadığından hastanın kendi kaburga kıkırdağından, kulak kepçesi kıkırdağından, kafatasındaki kas zarından greft (temporal kas fasyası) alınması gerekebilmektedir. Bazen ışınlanmış kadavra kaburga kıkırdakları da kullanılabilmektedir. Bazı hastalarda mevcut doku kaybının, tek bir ameliyat ile giderilebilmesi mümkün değildir. Özellikle burun kıkırdak ve kemik dokusu kayıplarında, bazı Uzak Doğu ülkelerinde kullanılan silikon nazal implantlara bağlı çeşitli doku reaksiyonu ve enfeksiyonların ortaya çıktığı vakalar bildirilmiş. Komplike revizyon burun estetiği ameliyatlarında hastaya at ya da insana ait dokuların kullanılması ve mümkün olduğunca endüstriyel ürünlerin kullanılmaması  en uygun yaklaşımdır.

Burunda doku diseksiyonundaki zorluklar

Komplike revizyon burun estetiği ameliyatları esnasında, burun derisi altındaki yoğun yapışıklık ve iyileşme dokularına bağlı olarak, ameliyat esnasında basit rinoplasti operasyonundaki gibi doku diseksiyonu kolay yapılamamaktadır. Bu nedenle kıkırdak greft uygulamaları kolay değildir ve işlem esnasında kalın bir mukavva kesilirmiş gibi kansız ve sert alanların olduğu fark edilebilir. Genelde kanlanma az olan deri altı bölgelerinde kanama alanlarının durdurulması amacıyla koterizasyon yapılmadığı gibi beslenme sorunları ortaya çıkmaması için büyük kıkırdak greft uygulamalarından da kaçınılmalıdır.

Tüm detaylar ameliyat esnasında anlaşılabilir!

Komplike revizyon burun estetiği ameliyatları esnasında, mevcut sorunlar, asimetrik alanlar ve bunların neden olduğu ile ilgili detaylar doku diseke edilerek kaldırıldıktan sonra anlaşılabilmektedir. Yani asimetrik kıkırdak deri ödemi, kıkırdak greft yer değiştirmesi, dikiş reaksiyonu ya da kemik doku değişiklikleri ile ilgili detaylar sadece ameliyat esnasında fark edilebilmektedir.

Ameliyat sonrası beklenilenden daha uzun iyileşme süresi ve ödem görülebilir!

Komplike revizyon rinoplasti operasyonlarından sonra, tekrarlayan doku travmalarının bir sonucu olarak normalden daha uzun süren ödem ve iyileşme süresi olabilir.

Ameliyat sonrası iyileşme sorunları ve enfeksiyon riski

Komplike revizyon burun estetiği ameliyatı, tekrarlanmış doku travmaları olan bir alan üzerinde yapılmaktadır. Primer burun estetiği ameliyatlarından farklı olarak, burun derisi kaldırıldığında normal burun ameliyatlarındaki kadar kanamanın olmadığı ve bazen kansız kalın bir dokunun olduğu görülebilir. Genelde deri altı dokusunda yoğun yapışıklık, iyileşme dokuları, dikiş reaksiyonları görülebilmektedir. Bu bölgelere şekil değişikliği ya da fonksiyonel nedenlere hacim arttırıcı greftlerin yerleştirilmesi sonrasında, yetersiz beslenen greft alanları ve yetersiz kanlanma nedeniyle enfeksiyon, doku kaybı görülebilmektedir. Genel prensip olarak komplike revizyon burun estetiği ameliyatlarında, “milimetrik simetri için mümkün olan en fazla cerrahi işlemin yapılması” yerine; “mümkün olan en az doku travması ile ameliyatın sonlandırılması” prensibi geçerlidir.

Burun estetiği animasyonları ve hasta beklentisi

Yani yanlış bir yorumla burun estetiği animasyonundaki gibi bir sonuç beklenilmesi, ameliyatın basit ve kolay bir kıkırdak ya da kemik şekillendirilmesinden ibaret olduğunun düşünülmesi hastalarda ameliyat sonrasında ciddi hayal kırıklıklarına neden olabilmektedir. Burun estetiği animasyonu ile “Komplike revizyon burun estetiği operasyonu” birbirinden farklıdır. Cansız fotoğraf işleyen bilgisayar programı ile, anatomisi değiştirilebilmesi canlı dokunun şekillendirilmesi işlemi aynı sonuçları vermesi kolay değildir.
Sayfanın başındaki görsele ait açıklamalar: Önceden trafik kazası geçiren ve kafatasında ciddi kemik kırıkları, burun kemiği ve kıkırdaklarında doku kaybı ortaya çıkan, sonrasında 2 kez burun estetiği yapılmış olan hasta. Hastanın burun kemiği üzerindeki skar dokusu ve alttaki açık çatı deformitesine nedeniyle yansıyan ışık kırılma alanları, burundaki c burun defomitesi” görülmektedir. Endoskopik muayenede nazal septumda geniş perforasyon mevcuttu. Hastaya yapılan işlemler:
– burun kemiği üzerindeki cilt skar alanı çıkarıldı. Temporal kas zarı (fasya) alındı ve deri altına yereştirilerek, burun kemiği augmentasyonu (büyütülmesi sağlandı – augmentasyon rinoplasti)
– ışınlanmış kadavra kıkırdağından elde edilen greftle kullanılarak, burun ucu bölgesine kolumellar strut greft, şapka grefti, tek taraflı spreader greft yerleştirildi.
– nazal septum perforasyonu tamiri yapıldı.
– fotoğrafta ameliyat öncesi ve ameliyattan 6 ay sonraki görünüm mevcuttur.

No Comments

Your email address will not be published.