3 Nisan 2019 In Genel, Kulak By admin

Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı ve Ne Zaman KBB Hekimine Başvurulmalı?

Kulak kiri (serümen, buşon) neden üretilmektedir?

Kulak kiri normal dış kulak yolundan üretilen nemlendirici, koruyucu ve antibakteriyel bir salgıdır.

Kulaklarımızı nasıl temizlemeliyiz?

Kulaklarımızı temizlemek için dış kulak yoluna herhangi bir cisim sokmaktan kaçınarak, dış kulak yoluna vücut sıcaklığımıza yakın ılık su tuttuktan sonra kafamızı eğerek dış kulak yolunda üretilen kiri peçete ya da havluya akıtabiliriz. Bu aşamadan sonra saç kurutma makinesini düşük ayarda birkaç dakika kulağımıza tutarak içeride kalan suyu buharlaştırarak kurutabiliriz.Not: Kulak zarında delik olan ya da orta kulak – dış kulak iltihabi bulunan hastaların dış kulak yoluna su kaçırmaları sakıncalıdır.

Pamuklu çubuklar kulak kirinin temizlenmesinde neden kullanılmamalıdır?

Pamuklu çubukların kullanılması nedeniyle kulak kiri sıklıkla kurutularak dış kulak yolunun daha derin kısımlarına itilmektedir. Bununla birlikte pamuklu çubuklar dış kulak yolu cildini tahriş edebilmektedir. Kulak kiri mantar ve diğer mikropların dış kulak yolunda üremesini engelleyen koruyucu bir vücut salgısıdır. Bu salgının düzenli olarak alınması ve pamuklu çubuklarla dış kulak yolu cildinin zedelenmesi, kulak mantarı başta olmak üzere bir çok dış kulak yolu enfeksiyon hastalığını kolaylaştırmaktadır.

Kulak mumları kulağın temizlenmesi için bir seçenek midir?

Kulak mumlarının kullanılması ile ilgili olarak yanık, mumların içeriğindeki maddelerin dış kulak yoluna kaçmasına bağlı olarak dış kulak yolunun tıkanması ve kulak zarının delinmesi gibi yan etkiler bildirilmiştir. Kulak mumlarının kullanımı ile ilgili yeterli bilimsel çalışma yoktur.

Ne zaman KBB hekimine başvurulmalıdır?

Aşağıdaki semptomların ortaya çıkması durumunda KBB hekimine danışılmalıdır:

– Kulak ağrısı
– Kulakta giderek artan tıkanıklık hissi olması
– Progresif işitme kaybı ortaya çıkması
– Kulak çınlaması ortaya çıkması
– Kaşıntı ile birlikte kulaktan kötü kokulu akıntı olması

Kulak kiri üretimini azaltma yöntemi var mıdır?

Kulak kiri üretimini engelleyen bilinen bir yöntem yoktur ancak dış kulak yoluna herhangi bir nesnenin sokulmaması tavsiye edilmektedir. Kulaklarınız fazla miktarda kir üretiyorsa her 6-12 ayda bir KBB hekiminize kontrol amaçlı başvurulması önerilmektedir.

No Comments

Your email address will not be published.