5 Nisan 2019 In Burun By admin

Nazal Polip Tedavisi

Nazal Polip Tedavisi

Burun poliplerinin tedavisinde medikal tedavi ve cerrahi tedavi seçenekleri mevcuttur. Nazal polipler genellikle sistemik steroidler veya burun içerisine uygulanan steroidler spreyler ile tedavi edilse de tedaviye yanıt alınamaması durumunda cerrahi yöntemler düşünülmektedir.

Nazal Poliplerin Medikal Tedavisi:

Steroidler (Kortizonlu İlaçlar)

Burun poliplerinin medikal tedavisinde en etkili ilaçlardır. Burun içi sprey veya burun damlaları şeklinde burun içerisine uygulanabileği gibi; ağızdan
tablet şeklinde ya da kas içi-damar yolu ile de uygulanabilmektedirler. Bu ilaç polipleri küçülür ve inflamasyon bulgularını azaltır. Genellikle hastalar 1 hafta içinde olumlu etkilerini farkeder. Steroid sprey ve steroidli burun damlalarının aşağıdaki yan etkileri mevcuttur.

– Boğaz ağrısı
– Baş ağrısı
– Burun kanamaları
– Burunda kuruluk hissi

Steroid tabletler – büyük polipler veya daha şiddetli inflamasyon vakalarında kullanılır. Steroid tabletlerin polipler de daha çok etkili olmasına rağmen, vücutta tuz tutlumui yüzde ödem, kan şekerinde yükselme, kemeik erimesi ve mide asit düzeyinde artma gibi daha ciddi yan etkileri mevcuttur. En fazla birkaç hafta boyunca  alınmalıdırlar.

Diğer İlaçlar

Özellikle altta yatan allerjik rinit, kronik sinüzit ya da astım gibi hastalıklara yönelik olarak verilebilen antihistaminik, lökotrien reseptör antagonisti, enfeksiyonlar için antibiyotik ve mantar alerjisi için antifungal
ilaçları içermektedir.Medikal tedavi genellikle burun poliplerini küçültebilir ancak polipleri ortadan kaldırmaz.

Nazal Poliplerin Cerahi Tedavisi:

Cerrahi tedavi özellikle
medikal tedaviye yanıtın yeterli olmadığı ve polipler çok büyükse
uygulanır. Ameliyat öncesi kortizon içeren ilaçların kullanılması
ameliyat esnasında ve ameliyat sonrasında ortaya çıkan kanamaları
azaltabilmektedir. Bunun dışında tuzlu suların kullanımı polip
oluşumuna neden olan alerjenlerin uzaklaştırılması, mukoza ödeminin
azaltılması ve sinüs kanallarının açılmasını sağlayabilmektedir. Nazal poliplerde başlıca iki tür cerrahi tedavi uygulanır:

Polipektomi – Bu prosedürde, genel veya lokal anestezi
altında yapılabilir. Burun delikleri içerisinden polipler
koparılarak ya da traşlanarak alınır.
Endoskopik sinüs cerrahisi – Bu yöntem özellikle polipler büyükse ve yaygınsa kullanılır. Ameliyattan sonra hastanın poliplerin tekrarlamasını önlemek için kortikosteroid içeren burun spreyi reçete edilir. Bazı doktorlar salin kullanımı (tuzlu su), ameliyat sonrası iyileşme yardım durulama önerilir.

Konu ile ilgili tüm bilgileri, FESS ve Diğer Sinüzit Ameliyatları linkinde bulabilirsiniz.Maalesef hiçbir tedavi yöntemi poliplerin kalıcı olarak ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Polip ameliyatı olan hastaların yaklaşık % 75′ i cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra poliplerin yaklaşık 4 yıl sonra poliplerin yeniden ortaya çıktığı saptanmıştır.

Nazal Polipler Nasıl Ortaya Çıkarlar?

Burun Polipleri Gelişmesi İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Nazal Polip Gelişimi Engellenebilir mi?

Nazal Polip Belirtileri Nelerdir?

-Poliplerinin Tanısı Nasıl Konulur?

Nazal Polip Tedavisi

No Comments

Your email address will not be published.