15 Ekim 2019 In Burun, Genel By admin

Nazal Septum Perforasyonu, Atrofik Rinit Riskini Arttırabilir!

Burun Septumunda Delik ve Atrofik Rinit

Atrofik Rinit, nazal septum perforasyonu,

Daha önceden farklı bir klinikte burun ameliyatı yapılmış olan ve operasyon sonrasında burunda kabuklanma, kuruma ve zaman zaman ağrı ortaya çıkan bir hastanın çekilen burun içi endoskopik fotoğrafları yukarıda ve aşağıda paylaşılmıştır. Atrofik rinit belirtileri olan hastanın, endoskopik muayenesinden elde edilen fotoğraflarda görüldüğü gibi burun septumunun ön kısmında, yaklaşık bir buçuk santim çapında burun septum perforasyonu bulunan hastanın, her iki alt ve orta burun etinde kuruma ve kabuklanma görülmektedir.

Özellikle septum perforasyonu olan hastalarda, hızlanmış burun içi hava akımı olduğu için, havanın çarptığı alanlarda burun mukozasında kuruma ortaya çıkmaktadır. Alt burun etlerine baktığınız zaman ön kısımlarının sanki bir metal alet ile zımpara yapılmış gibi kurulduğu ve pürüzlendirici görülmektedir. Bu tür cerrahi işlemler sonrasında çıkan nazal septum perforasyonu olan hastalarda, burun içerisinin düzenli tuzlu sular ile yıkanması, nemlendirici damlaların kullanılması, atrofik rinit ortaya çıkmasını engelleyebilmektedir. Sol burun boşluğuna bakıldığında, mukozanın daha kuru olduğu ve orta meatusa uzanan sarımsı, iltihabi kabukların olduğu görülmektedir. Hastaya birkaç haftalık yoğun burun nemlendirici tedavisi ve sonrasında nazal septum perforasyonu kapatılması işlemi planlanmıştır.

Nazal septum perforasyonu atrofik rinit ortaya çıkmasını kolaylaştırır

Atrofik Rinit, nazal septum perforasyonu, Nazal septum perforasyonu yerleşimine ve büyüklüğüne göre klinik belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Özellikle bu makalede sizinle paylastigim hasta da olduğu gibi nazal septum ön kısmında yerleşen perforasyonlarda belirtiler, daha fazla olabilmektedir. Hasta nefes aldığında ıslık sesi ortaya çıkmaktadır ve aynı şekilde perforasyon kenarlarının açık renkte ve kuru olduğu, her iki alt burun etinin oldukça kuru olduğu görülmektedir. Burun içi hava direnci normal olan hastalarda burun mukozasının nemlendirme, ısıtma ve arıtma görevleri gerçekleştirilebilirken; bu vakadaki gibi anormal hızlanmış hava akımı olan hastalarda burun mukozasının havayı ısıtabilme kapasitesi üzerinde hava girdiği için kuru, partiküllü hava burundan geriye doğru, geniz bölgesine ve akciğerlere doğru iletilmektedir. Burada gördüğünüz hastanın fotoğraflarında sadece burun içindeki kuruma ve kabuklanmayı görebilirsiniz, ancak hastanın boğaz muayenesi ve alt solunum yolu muayenesinde de burun kuruluğu haricinde mukozal kuruluk mevcuttur.

Atrofik rinit neden olur?

Atrofik rinit burun mukozasını zedelenmesi ile sonuçlanan kronik mukozal enflamasyondur. Genellikle virüs, bakteri ya da mantar enfeksiyonları eşlik edebilir. Çok farklı bakteri çeşitleri mukozadaki enflamasyonda etken olarak bulunabilir. Genellikle birçok faktör atrofik rinit ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Örneğin bakteriyel enfeksiyonl​​ara ilave olarak, alerji, burun mukozasındaki kronik kuruluk, kuru ve tozlu havayi uzun süreli solumak, yoğun kirli havaya temas ve uzun süreli mukozal viral enfeksiyonlar atrofik rinit ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Bazı formları bulaşıcı olabilir.

Atrofik rinit için risk faktörleri

Atrofik Rinit, nazal septum perforasyonu, Atrofik rinit risk faktörleri arasında kalıtsal faktörler, hormonal dengesizlikler, besinsel eksiklikler(örneğin vitamin A, vitamin D ve demir eksikliği), ırksal özellikler, otoimmün faktörler ve cerrahi travmalar ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir. Genellikle kadınlarda daha sık görülür ve düşük sosyoekonomik düzeyi olan insanlarda daha fazla görülmektedir.

Atrofik rinitin klinik belirtileri

Atrofik riniti olan hastalarda, endoskopik burun muayenesi esnasında genellikle burun içerisindeki mukoza kuru, kırmızı renkte görülür ve mukoza üzerinde koyu renkli, yeşile çalan ve yine kuru kabuklar bulunabilir. Bazen bu alanlarda ağrılı uyaranlara ortaya çıkabilir ve burun içerisindeki kabuk, geniz arkasından ve önünden düşebilir. Genellikle birçok mikroorganizmanın katıldığı bir enfeksiyon söz konusudur. Burun içerisinden koku ortaya çıkabilir. Genellikle hastalar burundaki mukozal enflamasyon ve kronik enfeksiyona bağlı ortaya çıkan kokudan haberdar olmayabilirler. Buna “merciful anosmia” ya da “insaflı ya da bahşedilmiş koku alma bozukluğu” şeklinde isim veren kaynaklar mevcuttur. Burun içerisindeki mukozan inflamasyona bağlı olarak burun tıkanıklığı ortaya çıkabilir ve zaman içerisinde burun mukozasında kalıcı değişiklikler atrophy ortaya çıkabilir Burun kanaması septum perforasyonu koku alma bozuklukları ortaya çıkabilir burun mukozasının nem oranının kaybetmesi sonucu burun havayı nemlendirme ve ısıtma kapasitesi azalacağından yine yutak bölgesinde ve alt solunum yollarında da kuruma ortaya çıkabilir.

Atrofik rinit nasıl tedavi edilir?

Atrofik rinit medikal tedavi

Atrofik rinit medikal tedavisinde burun içi düzenli tuzlu su ile yıkama burun içerisinde nemlendirici solüsyonların kullanılması, alkalin nazal solüsyonların kullanılması, lokal antibiyotik içeren uygulamalar, vitamin D2 (kalsiferol) alınması ve burun içerisindeki salgının arttırılması amacıyla östrojen içeren spreylerin kullanılması gibi farklı tedaviler uygulanabilmektedir. Bunların dışında sistemik streptomisin türü antibiyotik kullanılabilmektedir. Oral potasyum içeren solüsyonlar ve mukozaya plasenta ekstratı enjeksiyonu gibi farklı uygulamalarda mevcuttur.

Atrofik rinit cerrahi tedavi

Atrofik rinitin cerrahi tedavisinde genellikle burun içerisindeki hava kesit alanına azaltmak amacıyla Young ve Modifiye Young Operasyonu gibi ameliyatlar yapılabilir. Burun içerisinde alt meautusa Submukozal enjeksiyonlar teflon dolgusu kullanılabilmektedir. Bunun dışında parotis tükürük bezinin sekresyonunun maksiller sinüs ya da Mukoza içerisine transpozisyonu içeren cerrahi uygulamalar tanımlanmıştır ancak çok kabul görmemiştir

Benzer linkler >> Atrofik Rinit ve Young Cerrahisi (Young’s Surgery, The Young’s Procedure, Burun Deliklerini Kapatma Ameliyatı) / Boş Burun Sendromu Olan Hastalarda, Septum Perforasyonu da Ortaya Çıkarsa Belirtiler Şiddetlenir! / Nazal Septum Perforasyonu, Tanımı, Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi

No Comments

Your email address will not be published.