10 Haziran 2019 In Burun By admin

Nazal Septum Perforasyonu, Tanımı, Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi

Nazal Septum Perforasyonu Nedir?

Burun boşluğunu ikiye ayıran bölüm olan nazal septumda delik olması durumu, “nazal septum perforasyonu   / burun septumu perforasyonu / nazal septum delinmesi / burun septum deliği / burun kıkırdağının delinmesi” olarak adlandırılır.
Burun septumu, kıkırdak ve kemikten oluşan ve her iki yüzü mukoperikondrium (kıkırdak zarı), mukoperiosteum (kemik zarı) ile kaplı, boylu boyunca burun boşluğunu dikine (vertikal) olarak ikiye ayıran yapıdır.
Nazal septum perforasyonları, boyutlarına göre 3 şekilde sınıflandırılır:

Küçük delikler – Çapı ≤ 0,5 cm
Orta delikler – 0.5-2 cm arasında Çapı
Büyük delikler – Çapı > 2 cm

Perforasyon yeri ve boyutu hastada ortaya çıkabilecek belirtileri etkilemektedir.

Konu ile ilgili benzer bir makale >> Deviasyon Ameliyatı Sonrası Ortaya Çıkan Burun Ucu Düşmesi ve Nazal Septum Perforasyonu Tedavisi   

Geniş septum perforasyonlarında kaburga kıkırddağı ile perforasyon tamiri hakkında bilgiler bulabileceğiniz benzer makale linki >> Kaburga Kıkırdağı İle Geniş Septum Perforasyonu Onarılması ve Burun Estetiği Ameliyatı 

Aşağıda, farklı boy ve yerleşimde, nazal septum perforasyonlarını görebilirsiniz.

 

Septum Perforasyonu Nedenleri

Nazal septal perforasyonun sıklığı burun yolu ile uygulanan işlemler, burunla ilgili gerçekleştirilen cerrahi müdahaleler ve kokain kullanımı ile ilişkilidir. Septum perforasyonu sıklığının hiçbir coğrafi bölge ile ilişkisi olmadığı gibi; yaş, cinsiyet, diyabet veya sigara ile ilişkili değildir.
Nazal septal perforasyon nedenleri aşağıdaki ana kategorilerde sınıflandırılabilir:
Travmatik, iyatrojenik, inflamatuar / malign hastalıklar, enfeksiyon hastalıkları ve uçucu madde ile ilgili.
Nazal Perforasyon Nedenleri:
Travmatik Nedenler:
– Yabancı cisim
– Parmak travması
– Septal hematom
– Mukozal hasar

Iyatrojenik Nedenler:
– Burundan entübasyon
– Nazogastrik tüp yerleştirilmesi
– Septoplasti (SMR) ameliyatı
– Rinoplasti (burun estetiği) ameliyatı

Inflamatuar / Malign Hastalıklar

– Wegener Granülamatozu
– Churg-Strauss Sendromu
– Sarkoidoz
– Lepra
– Leishmaniasis
– Rhinoscleroma
– Yassı epitelyum hücreli kanser

Enfeksiyon Hastalıkları

– Tüberküloz
– Sifiliz
– Septal apse

Burun İçerisinden Uygulanan İlaçlar

– Burun içi steroidler (intrnazal steroidler)
– Vazokonstrüktör ilaçlar
– Kokain kullanımı
– Dekonjestanlar

Mesleksel nedenler

– Cam tozuna
– Civa
– Seramik kromlu ürünler
– Fosfor

Nazal Septum Perforasyonu Belirtileri

Burun septumundaki delinmelerde sağ ve sol burun boşlukları arasında hava kaçağına neden olur. Her bir burun deliğinden giren ve normalde burun etlerine çarparak ısıtılıp, arıtılıp, nemlendirilip arkaya doğru iletilen hava akımı, septum deliğinin içerisinden karşı tarafa jet akımla geçerek nemlenme filtrasyon işlemlerine tutulmadan ilerler. Bu şekilde burun içerisinder kabuklanma, tekrarlayan burun kanamaları, burun içerisinde kuruma ve düdük şeklinde ya da ıslık şeklinde ses çıkması gibi belirtiler görülebilir.
Ön kısımdaki küçük deliklerde ses çıkması daha fazla olabilir.

Nazal Septum Perforasyonu – Paranazal Sinüs Sinüs Tomografisi Animasyonu

Aşağıdaki animasyonda, nazal septum perforasyonu olan bir hastada, seri tomografi kesitlerini ve ok işaretleri ile gösterilen septumdaki perforasyon bölgesi görülmektedir. Alt buru etlerinin, nazal septum perforasyonuna doğru büyüdüğü (bu şekilde delikten hava kaçışı azalmaktadır) son kesitlerde görülmektedir.


Septum Perforasyonunda Tedavi

Tedavi 3 ana kategoriye ayrılır:

1. Medikal tedavi

2. Septal buton (ya da septal protez) yerleştirilmesi

3. Cerrahi tedavi

Medikal Tedavi

Medikal tedavi perforasyon düzeltmek yerine semptomları azaltmak için planlanmaktadır. Bu amaçla, burun içerisinin tuzlu sularla yıkanması ve mukoza nemlendirici, mukozadan sıvı kaybını azaltan vazelin, glizerin türevleri, a vitamini ve e vitamini içeren damla, sprey ya da merhemler kullanılabilmektedir.

Septal Buton (Ya Da Septal Protez)

Septal buton yerleştirilmesi geçici veya uzun vadeli bir çözüm olarak uygulanabilir. Delik içerisine yerleştirilen yumuşak silikon türevi butonlar, burun boşlukları arasındaki deliğin kapatılmasını sağlamaktadır.

 

 

Yukarıda, nazal septal buton uygulaması yapılmış bir hastanın, burun içi endoskopik muayenesinden elde edilen görüntülere bakabilirsiniz. Fotoğrafa tıkladığınızda büyük boy olarak açılmaktadır. Burun içerisinde zamanla buton kenarlarındaki kabuklanma ortaya çıktığı görülmektedir.

Cerrahi Tedavi (Septum Perforasyonu Ameliyatı / Septum Perforasyonu Onarımı)

Cerrahi onarım kesin bir çözüm sağlayabilir ancak başarısızlık oranı özellikle büyük deliklerde % 60’ a kadar çıkabilir. Bu yüksek başarısızlık oranının iki ana nedeni, yetersiz kan akımı ve hasarlı cerrahi alandır. Küçük deliklerin % 90’ından fazlası, güvenilir kapatılabilir.
Modern 2 aşamalı işlemlerde başarı oranları %80’ i geçebilmektedir.
Septum deliklerinin tamiri için birçok teknik tarif edilmiş olmasına rağmen, standart bir cerrahi protokol oluşturulamamıştır.

Septumun gerisinden ya da üst kısmından alınan kıkerdak bakiyeleri, perforasyon kenarlarındaki ölü epitel dokusu uzaklaştırıldıktan sonra, perforasyonun ortasına çekilebilir ve bölgesel mukozal kaydırma flepleri ile de delik kapatılması desteklenebilir. Konu ile ilgili modifiye edilmiş birçok teknik bulunmaktadır. Ameliyat öncesi dönemde, uzun süre lineer hava akımına maruz kalarak kurumuş olan burun mukozasını nemlendirmek için tuzlu sular ve nemlendirici damla, merhem, spreylerin kullanılması, operasyon başarısını etkileyebilmektedir.

 

 

Benzer bir makale linki >> Sığır, At ve İnsan Kaynaklı Kalp Zarları, Septum Perforasyonu Tamiri, Kulak Zarı Ameliyatı ve Diğer Ameliyatlarda Kullanılabilir …

No Comments

Your email address will not be published.