3 Kasım 2019 In Burun, Genel By

Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı

Revizyon Rinoplasti Operasyonu

Revizyon Burun Estetiği

Tüm estetik ameliyatlarda çeşitli riskler bulunuyor. Bu risklerden biri de sonucun istendiği gibi olmamasıdır. Burun estetiği ameliyatlarının yaklaşık olarak % 10’unda söz konusu durum ortaya çıkabiliyor ve işte bu durumda devreye revizyon burun estetiği ameliyatı giriyor. Rinoplasti sonrasında istenmeyen sonuçlar sadece burun şekliyle ilgili olmayabiliyor. Kimi zaman fonksiyonel bir sorun ortaya çıkıyor ve bu durumda da hastanın yeniden ameliyata alınması gerekebiliyor. Dolayısıyla revizyon burun estetiği burun bölgesi ile ilgili fonksiyonel bir sorun ortaya çıktığında da tercih ediliyor.

Revizyon Burun Estetiği Kimler İçin Uygundur?

Daha önce burun estetiği ameliyatı olan ancak gerek şekil gerekse fonksiyon noktasında çeşitli sorunlar yaşayan herkes revizyon burun estetiği ameliyatı olabilir. Ancak bu cerrahi operasyonun yapılabilmesi için ilk ameliyatın üzerinden minimum 9 ay zaman geçmiş olması gerekir. Hatta hasta solunum sıkıntısı gibi ciddi bir sorun yaşamıyorsa ilk ameliyattan sonra 1 yıl beklemesi çok daha doğru olacaktır. Burun estetiği ameliyatından sonra burun ucu şiş gibi görünenler, burnun ucunun fazla kaldırılması nedeniyle burun deliklerinin görünmesi gibi bir sorun yaşayanlar revizyon burun estetiği operasyonundan faydalanabilir.

Burnun olması gerekenden daha az ya da daha fazla küçültülmesi, ilk ameliyat sonrasında buruna darbe alınması nedeniyle kazandırılan şeklin bozulması, burun ile yüz bölgesi arasında bir orantısızlık olması, burunda asimetrik bir görünüm oluşması gibi durumlarda da revizyon revizyon  rinoplasti operasyonu tercih edilebiliyor.

Revizyon Burun Estetiği Ne Kadar Sürer?

Hastaların en çok merak ettiği sorulardan biri de revizyon burun estetiği ameliyatının ne kadar sürdüğüdür. Ancak daha önce söz ettiğimiz gibi bu estetik ameliyatlar pek çok farklı amaçla yapılabiliyor. Dolayısıyla net bir süreden söz etmek yanıltıcı olacaktır. Kimi hastalarda sadece derinin kıkırdak yapısı üzerinden kaldırılması dahi 40 dakikayı geçebiliyor. Kulak arkasından kıkırdak doku alınması gerektiğinde, kaburga kıkırdağından kıkırdak greft alınması grekriğinde ameliyatın süresi çok daha uzun olabiliyor. Ancak kimi hastalarda da sadece 20 dakikalık bir operasyon, amaca ulaşılması için yeterli gelebiliyor.

Burun bölgesinde ilk ameliyat sonrasında oluşan şekil, nasıl bir müdahale yapılacağı gibi çeşitli unsurlar, ameliyatın süresinin değişmesini berberinde getiriyor. Operasyon öncesinde doktorunuz tarafından yapılacak klinik muayene sonrasında revizyon burun estetiği ameliyatının ne kadar süreceği size tahmini olarak bildirilecektir. Elbette ameliyat sırasında beklenmedik durumlar gelişebilir. Bu nedenle cerrahi müdahale belirtilen zamandan biraz daha uzun sürebilir.

Revizyon Burun Estetiği Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Operasyon sonrasında iyileşme sürecinin hastaları çok fazla zorlamadığını belirtmekle birlikte bazı unsurlara da maksimum düzeyde dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizelim. Öncelikle revizyon burun estetiği ameliyatı çoğunlukla klinik istirahat gerektirmez. Genellikle sadece 1 gün klinik istirahate gerek duyulabiliyor. Ameliyatın ardından yaklaşık 1-3 günsoğuk kompres uygulanması gerekebiliyor. Bu nedenle hasta ameliyatın hemen ardından taburcu edilmez. Soğuk yüz maskesi, ödem ve morluğun daha az olması için tercih edilebilen bir yöntemdir. Eğer ilave kıkırdak doku alınması için kulak kepçesine ya da kaburgaya operasyon yapıldıysa hastanın ağrısı biraz daha fazla olabilir.

İyileşme sürecinde hijyene çok fazla dikkat edilmesi gerekiyor. Hastalar elleriyle burunlarına sürekli dokunma hissi içerisinde olabiliyor ancak bu tavsiye edilmeyen bir durumdur. Özellikle bandajın açılmasının ardından birkaç gün masaj gibi zorunluluklar dışında buruna dokunulmaması gerekir. Bununla birlikte revizyon burun estetiği sonrasında burun bölgesine darbe alınmamasına da özen gösterilmelidir. Ameliyattan sonra 1 hafta baş bölgesinin yukarıda tutulması için 2 yastıkla uyunması önerilir. Bu sayede şişlikler daha az olacaktır.

Revizyon Burun Estetiği Sonrası Atel ve Tampon Ne Zaman Alınmalıdır?

Eğer revizyon burun estetiği sonrasında delikli bir yapıya sahip olan silikon splintler kullanılmışsa 7 gün sonrasında alınır. Şayet plastik ya da silikon atel kullanılmışsa yaklaşık 7 gün sonrasında bu atel de çıkarılır. Burunda bandajın ne kadar süre kalacağı ise hem yapılan müdahaleye hem de hastanın iyileşme hızına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Genellikle bu sürenin 1 haftadan daha fazla sürmediğini belirtebiliriz. Bazı hastalarda burun tamponu ve burun ateli de kullanılmayabilir ve sadece buru üzerine birkaç flaster yapıştırılması yeterli olabilir.

Burun bölgesini ıslatmamak kaydıyla revizyon burun estetiği ameliyatından 2 gün sonra duş alınabilir. Burun içerisine işlem yapıldıysa, banyo yaparken burun içerisine yaklaşık 3 hafta süre ile şehir şebeke suyunun temas ettirilmemesi uygundur. Ancak 1 ay boyunca havuza, denize, saunaya ya da hamama girmemelisiniz. Aynı zamanda vücudu zorlayan egzersiz ve spor aktivitelerine de bu süre boyunca ara vermeniz gerekir. Hastalar genellikle birkaç gün sonrasında iş hayatlarına geri dönebiliyor. Hatta operasyondan bir gün sonrasında çalışabilecek durumda olan hastalar da olabiliyor. bu operasyon için iş hayatınıza uzun bir süre ara vermeniz gerekmiyor.

Yaklaşık 2 ila 3 ay boyunca burun bölgesinde hissizlik olabilir. Keza bu durum normaldir ve sonrasında kendiliğinden geçecektir. Morluk ve ödem ise 2 gün sonrasında azalmaya başlar ve kısa sürede ortadan kalkar. En çok merak edilen sorulardan biri de revizyon revizyon  rinoplasti operasyonu sonrasında sonucun ne zaman görülebileceği oluyor. Buruna kazandırılan şekli net bir şekilde görmeniz ufak müdahaleler yapıldıysa 1-2 ay sonrasında mümkün olur. Derin diseksiyonve kıkırdak greftleme işlemleri fazla yapılan hastalarda bu süre daha uzundur. Fakat burnun ameliyat ile kazandırılan formu tam olarak alması 1 yıl sürebiliyor. Çok kalın deri özellikleri olanlarda bu süre 2 buçuk yıla kadar uzayabilir. İyileşme süresi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bu süre boyunca doktorunuz tarafından yapılan uyarıları ve önerileri dikkate almalısınız. Uyarılar ve önerilere harfiyen uymanız, revizyon burun estetiği sonrasında daha konforlu bir iyileşme süreci yaşamanızı sağlar.

Revizyon Burun Estetiği Ameliyatında Başarı Oranı Kaçtır?

Öncelikle tüm estetik operasyonlarda ameliyatın başarısının sadece cerrahın deneyimine ya da bilgisine bağlı olmadığını belirtmek gerekiyor. Haliyle revizyon burun estetiği ameliyatının başarısı üzerinde de kişinin yaşam şeklinden cilt yapısına hatta beslenmesine kadar pek çok unsur etkilidir. Günümüzde uygulanan yeni ameliyat teknikleri, tüm estetik operasyonların başarısını artırıyor. Revizyon amacıyla gerçekleştirilen bu ameliyatlarda da artık daha gelişmiş teknikler kullanılıyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi revizyon rinoplasti ameliyatının, hastanın şikayetleri ve beklentileri de dikkate alınarak çok iyi planlanması gerekiyor. Bu durumda başarı oranının % 80’e çıktığını belirtebiliriz. Ancak ilk burun estetiği ameliyatında başarı oranı % 90’dır. Revizyon ameliyatlarında yani sekonder vakalarda başarı oranı bir miktar daha düşer.

Kulaktan Alınan Kıkırdak Burunda Kullanılıyor

Rinoplasti ameliyatlarında burun ucunu inceltmek amacıyla kıkırdak dokunun bir bölümü kesilerek çıkarılır. Ancak olması gerektiğinden daha fazla kıkırdak doku çıkarılması durumunda burun delikleri ile yan duvarlarda bir kapanma oluşabilir. Kollaps olarak adlandırılan bu kapanma solunum sıkıntılarına sebebiyet verir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için revizyon revizyon  rinoplasti operasyonu esnasında kulak bölgesinin arkasından ya da kaburgadan kıkırdak greftleri alınır ve burun bölgesine nakledilir. Böylelikle söz konusu deformasyon ortadan kaldırılmış olur. Elbette her revizyon  rinoplasti operasyonlarında kulak arkasından doku alınmasına gerek olmaz. Bu işlem sadece söz ettiğimiz sorunun meydana gelmesi durumunda, kıkırdak dokuya ihtiyaç duyulduğunda tercih edilir.

Cerrahide Fonksiyonel Yapı Korunmalı

Estetik operasyonların tamamında amaç sadece görünüm olmamalıdır. Rinoplastide de burnun fonksiyonel yapısının korunması gerekir. Burun, kıkırdak ve kemik çatıdan oluşur. Solunum esnasında hava burun pasajlarından geçer. Ancak burun kanallarının daralması ya da burun duvarında eğrilikler olması nefes almada çeşitli sorunlara sebebiyet verir. Burun estetiği ameliyatlarında ya da revizyon rinoplasti operasyonlarında burundaki valv bölgelerinin korunması çok büyük önem taşır. Özellikle burun duvarı eğriliklerini gidermek amacıyla gerçekleştirilen operasyonlarda fonksiyonel yapının korunmasına çok daha fazla dikkat edilmelidir.

Benzer makale linki >> Komplike Revizyon Burun Estetiği Ameliyatı

Kaynak link >> Controversies in Revision Rhinoplasty

No Comments

Your email address will not be published.