Dil Bağı Ameliyatı Sonrası Yapılması Gereken Egzersizler

Özellikle beklemiş ve uzun süreli olarak dili ağız tabanına yapışık halde kalmış büyük çocuklarda  dil bağı ameliyatı sonrası, dilin normal hareketlerine kavuşması zaman alabilir. Bu dönemde kabaca aşağıdaki dil hareketi egzersizleri uygun olabilir:

– Yanaklara doğru dilin gezdirilmesi, dil ile içeriden yanakların dışarıya doğru itilmesi

– Dişlerin iç kısımlarına dilin değdirilmesi

– Dilin dişlerin önünden dışarıya doğru çıkarılması

– Dudak çevresini dil ucuyla yalama hareketinin yapılması

Bu egzersizler dilin normalde ağız içerisinde yaptığı süpürme ve temizlik hareketlerini arttırma, konuşma esnasındaki dilin yukarıya doğru yükselmesini kolaylaştırmaya yöneliktir.

Birkaç aylık bebeklerde yaptığımız dil bağı ameliyatı sonrası genellikle dil fonksiyonları ile ilgili sorun olmamaktadır. Konuşma gelişimi esnasında dil bağı kısa olarak büyüyen çocukların ameliyat sonrası, dil ve konuşma bozuklukları uzmanı tarafından da takip edilmesi uygun olmaktadır.

Dil bağı ameliyatları genellikle bebeklerde yapıldığı ve olumsuz bir etki ortaya çıkmadan sorun ortadan kalktığı için genellikle bu egzersiz hareketlerine ihtiyaç duyulmamaktadır. Sadece ameliyat sonrasında erken dönmede dil bağı masajı yapılması yeterli olmaktadır.

Dil bağı kesilmesi ve dudak bağı kesilmesi işlemi sonrasında, dil bağı ve dudak bağının yatay düzlemde yeniden iyileşerek kısmi olarak yapışmasının engellenmesi amacıyla dil bağı egzersizi, dil bağı masajı ve dudak bağı masajının yapılması gerekmektedir.