Gırtlak Kanseri Tedavisi

Tüm değerlendirilmelerin sonucunda tümör büyüklüğü, lenf nodlarına yayılım durumu, uzak metastaz durumu ve tümörün histolojik tipine göre tedavi şekli belirlernir. Genel sağlık durumu ve hastanın istekleri de dikkate alınmalıdır.

Spesifik tedavi tümörün yeri, tipi ve evresine bağlıdır. Tedavi tek başına veya kombinasyon halinde, cerrahi, radyoterapi veya kemoterapi içerebilir. Bu tedavi yöntemlerinden hangilerinin hasta için uygun olduğunun belirlenmesi, kulak, burun ve boğaz uzmanları ve onkologların koordineli çalışması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Grtlak kanserlerinin cerrahi tedavisinde, gırtlağın tümünün alınarak boyun bölgesinde kalıcı yeni hava deliğinin (trakeostomi) açıldığı total larenjektomi ameliyatından; gırtlağın belirli bölgesinin alındığı parsiyel larenjektomi ameliyatlarına kadar çok farklı ameliyat türleri uygulanmaktadır.

Ses tellerine sınırlı tümörlerde ses telinin alınması (kordektomi) ameliyatı, lazaerle tümöral dokunun uzaklaştırılması (lazer kordektomi) ya da tek başıana radyoterapi uygulanabilmektedir.

Boyun bölgesinde lenf nodlarına sıçrama olasılığının yüksek olması ya da kanserin sıçradığı lenf nodlarının saptanması durumunda boyundaki lenfoid dokuların temizlenmesi amacıyla boyun diseksiyonu ameliyatları da yapılmaktadır.

Cerrahi sonrası boyunda kanserin sıçradığı lenf düğümü sayısı, lenf düğümünün dışına taşan kanser yayılımı, gırtlak kıkırdaklarına kanser yayılımı olup olmaması göre radyoterapi ve kemoterapi uygulanabilmektedir.

 

Gırtlak (Larenks / Larinks) Anatomisi

Gırtlak Kanseri Nedir?

Gırtlak Kanseri İçin Risk Faktörleri

Gırtlak Kanseri Belirtileri

Gırtlak Kanseri Sıklığı

Gırtlak Kanseri Tanısı Nasıl Konulur?

Gırtlak Kanseri Tedavisi