3 Nisan 2019 In Genel, Kulak By admin

Uçak Yolculuklarında Barotravma İçin Önlemler

Uçak Yolculuklarında Barotravma İçin Önlemler

Uçak yolculuğu esnasında, uçağın hızına ve çıkılan yüksekliğin miktarına
göre değişebilen miktarlarda dış basınç değişikliği olmaktadır. Özellikle uçağın inişi esnasında dış basınç hızla artar ve kapalı vücut ortamları olan orta kulak ile sinüsler “barotravma”ya yani “basınç travması”na maruz kalabilir.Uçak yükselirken dış basınç azalır ve sinüslerdeki ve orta kulaktaki dış basınca göre nispeten daha yüksek basınçlı olan hava anatomik boşaltıcı deliklerden çıkabilir. Basınç travması daha çok uçak alçalırken olmaktadır.

Uçak yolculuğu esnasında barotavmanın önlenmesi için alınabilecek birkaç pratik önlem:

– Üst solunum yolu enfeksiyonu (grip nezle …) mevcutken uçak yolculuğu yapılmasından kaçınılması
– Üst solunum yolu enfeksiyonu varken uçak yolculuğu yapılmak zorundaysa uçağa binmeden 1 saat önce burun içerisinin tuzlu sularla ya da okyanus suyu ile yıkanması, uçağa binmeden 1 saat önce grip ilacı alınması (nurofen cold tablet, benical cold tablet gibi …), alçalma anonsu yapıldıktan hemen sonra burun açıcı spreylerin (otirivin sprey, iliadin sprey …) kullanılması
– Düzenli yutkunma hareketi yapılması ya da sık aralıklarla az miktarda su yudumlanması
– Uçak alçalmaya başladığında Valsalva manevrası yapılması (derin nefes alınıp, burun tıkanarak burundan nefes verilmesi). Bu manevra esnasında dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta, fazla zorlama yapılası durumunda kulak zarının zedelenebileceği ve burun kapalıyken burundan nefes vermeye çalışmak yerine yutkunma hareketi yapılırsa kulak zarı içeriye doğru çekilir ve barotravma etkisi katlanarak artabilir.

Yutkunma hareketi olmaksızın sakız çiğnemek orta kulaktaki basınç eşitleyici östaki tüpünün ağzının açılması ve çalışmasını fazla etkilemez. Önemli olan yutkunma hareketinin yapılmasıdır. Üst solunum yolu enfeksiyonu mevcutken yutkunma hareketi yapılsa bile geniz bölgesindeki lenf dokuları ve mukoza ödemli olduğundan basınç eşitleyici hareketler ve yutkunma hareketi etkili olamayabilir. Uçak yolculuğunda alçalma anonsu sonrası uyuya kalma ve beraberinde burun tıkanıklığı ya da üst solunum yolu enfeksiyonu varsa kulak ağrısı, kulak tıkanması ya da kulakta basınç hissi ile uykudan uyanmak zorunda kalınabilir … Daha önceden uçak yolculuğu esnasında kulak zarına basınç travması olan insanların uçak yolculuğu esnasında yukarıda yazan önlemleri almaları ve uçak özellikle alçalırken uyumamaları faydalı olacaktır.

No Comments

Your email address will not be published.