Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti ya da SMR) ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar

İşlem genel anestezi ya da lokal anestezi altında yapılabilmektedir. Lokal anestezi özellikle genel anestezinin riskli olduğu kardiyovasküler hastalık, kalp yetersizliği, kontrolsüz hipertansiyonun varlığı gibi sağlık problemlerinde ya da hastanın kendi isteğiyle tecih edilmektedir. Ameliyat esnasında burun kıkırdağının üzerine yapılan insizyon sonrasında, kıkırdağın zarı kaldırılarak eğri kıkırdak alanları çıkarılmaktadır. İşlem esnasında burun desteğini sağlayan kıkırdak alanları korunmaktadır.

 




Yukarıdaki fotoğrafta, burunda kıkırdak eğriliği (nazal septum deviasyonu ) olan ve deviasyon ameliyatı yapılan hastada, eğri kıkırdak alanları çıkarıldıktan sonra düzgün kalan kıkırdakların yeniden septuma ilave edilmesi gösterilmektedir.

Deviasyon ameliyatı – Burun Eğriliği ameliyatı – Smr ameliyatı – Septoplasti ameliyatı – Submüköz Rezeksiyon ameliyatı – Deviasyon ameliyati sonrasi – Deviasyon ameliyati hangi durumlarda gereklidir? Animasyonu izlemek için tıklayınız

 

 

 

 

 

 

 




Yukarıdaki fotoğraflarda, soldaki fotoğrafta burun içi hava yolu tıkalı olarak görülürken; deviasyon ameliyatı sonrası , sağda burun içi hava yolunun açıldığı görülmektedir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Dönemi ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar

Genel anestezi ile operasyon yapıldıysa ameliyat sonrası ilk 4 saat ağızdan beslenme yapılmamalıdır.

Lokal anestezi sonrası sedatif ilaç verilmediyse işlem sonrası ağızdan beslenme ve sıvı alımına başlanabilir.

Ameliyat sonrası burun içerisine konulan tampon, silikon ya da nasapore gibi materyallerin kullanımına göre ve birlikte konka radyofrekansı yapılıp yapılmamasına göre değişen miktarlarda burnun önünden ve arkasındaki geniz bölgesinden damlama ya da sızıntı şeklinde kanamalar normaldir.

Burun içerisinde mukozalar birbirine geniş yüzeyli olarak dikilerek tampon konulmadan ameliyat sonlandırılabilmektedir; ancak hastaya göre ve ameliyat sonrası duruma göre doktorunuz tarafından karar uygun görülmesi durumunda tamponsuz ameliyat yapılabilir.

Ameliyat sonrası genellikle kafa bölgesindeki kan basıncının azaltılması amacıyla hastanın başının vücuduna göre yukarıda olması sağlanarak yatış pozisyonu verilmesi uygundur. Hastanın bulunduğu oda sıcaklığı ve aynı şekilde duş alırken yüz bölgesine uygulanan suyun sıcaklığı fazla olmamalıdır. Sıcak ortamda burun damarlarının genişliği artacağından kanama miktarı artabilmektedir. Bu sızıntı şeklindeki kanamalar günler içerisinde azalacaktır. Ameliyat sonrası tansiyonu arttıracak egzersiz, sportif faaliyet ve mesleki görevler ilk 10 gün sakıncalıdır.

Çoğunlukla silikon splint ve kendiliğinden eriyebilen materyaller kullanıldığında diğer burun tamponlarının alınması esnasında ortaya çıkan ağrılar görülmemektedir.

Yandaki fotoğrafta, septoplasti  + burun eti ameliyatı yapılan hastanın, ameliyattan 7. gün sonrası silikon splintler çıkarıldıktan sonra, burun içerisini peçete ile temizlemeye çalışması nedeniyle; burun içerisinde mukozal alanlarda kuruma ve kabuklanma dikkat çekmektedir. Bu dönemde normalde, burun içerisine kurutucu materyalerin sokulmaması, burun içerisinin nemli tutulması çok önemlidir. Septoplasti ya da SMR ameliyatı sonrası iyileşmeyi hızlandıran en önemli faktör burun içerisinin okyanus suları ya da diğer tuzlu sularla yıkanmasıdır. Okyanus suları, ortaya çıkan pıhtıların uzaklaştırılmasını, mukozal hücrelerin beslenmesinin arttırılmasını ve mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Ameliyat sonrası ilk birkaç hafta burun içerisinde kuruluk hissi ve kabuklanma olması çoğu hasta tarafından ifade edilmektedir. Bu nedenle Rinopantenina Damla, Siccnasal Merhem, Nazalnem damla … gibi burun içi nemlendiriciler de faydalı olabilmektedir.

 

 

 

 

Yukarıda, nazal septumun en alt kısmı olan “kaudal septum” kısmında eğrilik olan hastanın burun ucu fotoğrafı görülmektedir.

Yukarıda, burun estetiği ameliyatı planlanan ve kadual septum deviasyonu da olan hastanın, burun estetiği ameliyatı ve sonrası burun ucu görünümü mevcuttur. Nazal septumun en alt kımsı olan kadual septum bölümünün, sağdan dışarıya doğru çıkıntı yaptığı görülmektedir. Fotoğrafın üzerini tıkladığınızda büyük boy olarak görebilirsiniz.

Kaudal septum deviasyonu olarak adlandırılan bu deviasyon türü diğer bölümlerdeki deviasyonlardan daha farklı bir cerrahi yaklaşımı gerektirebilmektedir. Bu bölüm, burun ucu desteğini sağlayan esas yapılardandır ve sadece basit eksizyonla bu bölgenin alınması, burun ucu destetiğinde zayıflama ve burun ucunda zamanla aşağıya doğru yönelme (kabaca “burun ucu düşüklüğü ” ya da ” burun ucu düşmesi “) ortaya çıkabilir. Bu hastalarda, açık teknik septoplast ya da Kaudal Septoplasti ve Eksternal Strut Greft İle Burun Ucu Kaldırma işlemleri yapılabilmektedir. Ayrıntılı bilgileri >> www.burun-estetigi-rinoplasti.com/kaudal-septoplasti-burun-ucu-kaldirma.html  linkinde bulabilirsiniz.

Konu İle İlgili Videolar:

Dr. Murat Enöz, Almanya ve Türkiye üzerinden yayın yapan TR1 Kanalı’ nda yayınlanan Sehal Çabuk’ un sunduğu “Sağlıklı Bilgilen Programı” nda burun tıkanıklığı nedenleri, burunda kıkırdak eğriliği, burun eti büyümesi, kıkırdak eğriliği ameliyatı, burun eti ameliyatı, buruna tuzlu su uygulaması, uyku apneli hastalarda burun tıkanıklığının etkisi, uyku apnesi nedenleri, uyku apnesi tedavisi ile ilgili konuşuyor.

Burun Tıkanıklığı Nedenleri ve Tedavisi, Uyku Apnesi Sendromu – Bölüm 1

Burun Tıkanıklığı Nedenleri ve Tedavisi, Uyku Apnesi Sendromu – Bölüm 2

Sağlığınız İçin Nefesinizi Burnunuzdan Alın
Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti ya da SMR) Hangi Durumlarda Yapılır?
Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti ya da SMR) ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar
Konka Radyofrekansı (Radyofrekans İle Konka Küçültme) Hangi Durumlarda Yapılır?
Konka Radyofrekansı (Radyofrekans İle Konka Küçültme) ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar