2 Nisan 2019 In Genel By admin

Burun Tıkanıklığı

Burun Tıkanıklığının Nedenleri

Burun tıkanıklığına neden olabilen hastalık ve durumlar sırasıyla:

Nazal septum deviasyonu

En sık nedenlerden biridir. Burun boşluğunu ikiye ayıran septumun bir tarafa doğru eğri olması durumunda eğriliğin olduğu taraftan yetersiz hava girişi olacağından burun tıkanıklığına neden olabilmektedir.

Konka hipertrofisi (burun eti büyümesi)

Genellikle septum deviasyonu ile birlikte görülür. Burun etleri havanın ısıtılması, arıtılması ve nemlendirilmesinden sorumludur. Burun etinin hacmi arttığında, hava yolu direnci artacağından burun tıkanıklığına yol açabilir.

Nazal valv problemleri

Burun deliğinin hemen giriş yerinden sonra, burun kanatlarının altında kalan hava geçiş bölgesi kabaca “nazal valv bölgesi” olarak adlandırılır. Bu bölge hava yolu direncinin en fazla olduğu, burnun en dar bölgesidir. Bu bölgeyi içeren yapısal sorunlar buruna hava girişini daha da zorlaştıracağından burun tıkanıklığına neden olabilir

Enfeksiyonlar

Burun bölgesini etkileyen grip, nezle, sinüzit gibi enfeksiyonlarda burun mukozası, burun etlerindeki ödeme ve akıntılara bağlı olarak burun tıkanıklığı görülebilir.

Alerjik Hastalıklar

Alerjik rinit gibi burun mukozasının ödemlendiği ve burun içerisindeki akıntıların arttığı hastalıklarda burun tıkanıklığı görülebilir.

Nazal Polipler

Genellikle allerjik bünyeli ya da astımlı insanlarda görülen nazal polipler burun içerisindeki hava yollarını kapatarak burun tıkanıklığına neden olabilir.

Koanal Atrezi

Burun boşluğu ile geniz bölgesi arasında bulunan “koana” olarak adlandırılan deliklerin bir plak ile kapalı olması anlamına gelen “koanal atrezi” doğumsal bir anomalidir. İki taraflı olduğundan bebek doğar doğmaz ciddi solunum sıkıntısına neden olabilir. Tek taraflı olduğunda erişkin yaşa kadar farkedilemeyebilir.

Burun İçerisinden Kaynaklanan Tümörler

Burun içerisinden ya da sinüslerden kaynaklanan tümöral kitlelerde de hava yollarının alanı daralacağından burun tıkanıklığı şikayeti görülebilir. Tümöral kitlesi olan hastalarda bazen tek belirti burun tıkanıklığı olabilir.

Burun İçerisinde Yabancı Cisimler

Özellikle çocuklarda burun içerisinde yabancı cisim sokulmasına bağlı olarak burun tıkanıklığı şikayeti görülebilir. Tek taraflı kötü kokulu akıntı ile kendisini belli eder. Bazen burun içi taşlar (burun taşı / rinolit) olarak karşımıza çıkabilirler.

Geniz eti büyümesi (adenoid hipertrofisi)

Özellikle çocuklardaki burun tıkanıklığının en sık nedenleri arasındadır. Geniz eti büyüdüğünde burnun gerisindeki hava yolu kapanacağından burun tıkanıklığı şikayeti ortaya çıkabilmektedir.

No Comments

Your email address will not be published.