13 Haziran 2019 In Boğaz, Genel By admin

HPV Aşısı Erkeklere ve Bayanlara Yapılmalı – HPV Aşısı İle İlgili Sorular ve Cevapları

Amerika’ da aile hekimliği birliği, kanser enstitüsü, besin ve ilaç endüstrisi kurumu, enfeksiyon hastalıkları önleme komitesi gibi birçok ciddi sağlık kuruluşu ya da sağlık örgütü tarafından Human Papilloma Virüs (HPV) aşılamasının yapılması gerektiğine dair yazılar yayınlanıyor.

Domuz gribi aşısı ile ilgili abartılı söylemlerin karşısında görüş bildiren bu kuruluşlardan bazıları, HPV aşılamasını destekliyor. HPV aşısı ile ilgili sık sorulan soruların cevaplarını farklı yabancı kaynaklardan alıntılayarak derlemek istedim. HPV aşısının kanser ve kanser öncüsü lezyonların engellenmesinde, bu virüsün yayılmasının önüne geçilmesinde kullanılabilecek tek araç olduğunu vurgulamak gerekir. Aşının etkinliği, etki süresi ve bilinmeyen olası yan etkileri konusunda tartışmalar devam etmektedir. Okuduğum, yurtdışı resmi sağlık web sitelerinde HPV aşısının yapılmasından yana yorumlar daha fazla bulunmakta … Konu ile ilgili kapsamlı diğer bir makale >> ​İnsan Papilloma Visürü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

Başlıklar halinde HPV ile ilgili kısa bilgiler, sorular ve cevapları:

Cinsel Aktif Erkeklerin HPV Aşısı Yaptırması Gerekiyor

Kadınlardaki rahim ağzı kanserinin nedeni olarak sıkça ismi geçen Human Papilloma Virüs (HPV)’ ünün erkeklerdeki ağız, gırtlak, dil, yemek borusu üst ucu, penis ve anüs kanserlerine de neden olabileceği gösterildi. Özellikle cinsel aktif erkeklere bu aşının planlanması öneriliyor. Özellikle 9-26 yaş arasında ve HPV ile hiç karşılaşmamışlarda bu aşının yapılmasının daha uygun olduğu bildiriliyor.

Erkeklerde klinik belirti vermeden bulunabildiği ve kondomun korunma için yeterli olmadığı bu virüse karşı en etkili savunma yolu olan HPV aşısının, erkeklere de yapılması öneriliyor. Kadınlara bulaşma yolunun da engellenmesi açısından bu aşının yapılması önemli.

Kondom Kullanılması (ya da Güvenli Sex) HPV’ ye Karşı Yeterli Değil!

HPV, kondomun örtmediği deri bölgelerinden ve ağız mukozası gibi açık mukozal alanlardan da bulaşır. Erkeklerde belirtisiz bulunabildiği için, cinsel temasla bir bayana bulaşarak rahim ağzı kanseri için risk oluşturabilir.

HPV Ağız Yoluyla da Bulaşabilir!

HPV virüsü’ nün ağız yoluyla da bulaşabileceği gösterildi. Deriden de bulaşabilen bu virüsü için, cinsel ilişki esnasında kondom kullanılmasının da aslında korunma açısından yeterli olamayacağı bir kez daha vurgulandı.

HPV Aşısının Erkeklerde Kullanılmasının Faydaları Nelerdir?

Erkeklerde HPV ile ilişkilendirilebilen genital siğiller, ağız, gırtlak, dil, bademcik, anüs ve penis kanserleri için bu aşının koruyucu etkisinin olabileceği düşünülmektedir. Yaygınlığı giderek artan bu virüsün kişiler arası cinsel yolla bulaşmasının önüne geçilebilmesi için en etkili yolun HPV aşısı olduğu düşünülmektedir. HPV aşısı, 4 tip HPV virüsüne karşı %90′ dan daha fazla koruma sağlar. HPV aşısının kapsamadığı HPV virüsü türleri de bulunmaktadır.

Erkek ve Kadında HPV İle İlişkili Kanserlerin Sıklığı

Ülkemizde yapılan yeterli çalışma bulunmadığından sizlere Amerika’ daki kaynaklardan adindiğim oranları paylaşmak istedim. Amerika’ da her yıl, kadınlarda 20.000 ‘den fazla HPV ile ilişkili kanserler ortaya çıkarken; serviks kanseri en yaygın olanıdır. Erkeklerde her yıl, yaklaşık 12.000 HPV ile ilişkili kanser türü orataya çıkarken; orofaringeal (ağız içi) kanserler en yaygın olanlarıdır.Konu ile ilgili CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri)’ nin yazısını (Human Papillomavirus (HPV)-Associated Cancers –http://www.cdc.gov/cancer/hpv/) okumanızı öneririm.

Son 30 Yılda HPV’ nin Boğaz Bölgesi Kanserlerindeki Sıklığı Giderek Artıyor!

Orofarengeal kanserlerinde 1980’lerde yüzde 16 olarak saptandığı cinsel yolla bulaşan virüslerin, günümüzde yaklaşık yüzde 70 oranında saptanmasının yanında 2020 yılı ve sonrasında ağız içi ve dil kökü bölgesi kanserlerinde en sık neden olan faktörün cinsel yolla bulaşan HPV olabileceği bildiriliyor. Ağız kanseri olan her dört hastadan bir tanesinde HPV enfeksiyonunun bulunduğu bildiriliyor.

Sağlıklı Erkeklerde HPV Belirti Vermeyebilir!

Bağışıklık sistemi normal çalışan, sağlıklı erkeklerde HPV ile temas sonrası uzun süre belirti ortaya çıkmayabilir. Uzun süreli cinsel temas sonrasında bu virüsün bulaşma olasılığı artar ve erkeğin farklı kadınlarla birlikteliği sonrasında virüsün bulaşacağı insan miktarı da artar.

HPV Aşısı Kadınlarda Boğaz Kanseri Sıklığını da Azaltabilir!

HPV aşısının rahim ağzı kanserleri haricinde HPV enfeksiyonuna bağlı ortaya çıkabilecek, ağız ve boğaz bölgesi kanserlerinin azaltılmasında da etkili olabileceğinden kadınlarda bu aşının HPV ile ilişkilendirilen tüm bu kanserlere karşı da koruyucu olabileceği düşünülmektedir.

HPV Aşılarının İçeriğinde Neler Bulunur?

HPV aşılarında aktif virüs ya da inaktive virüs bulunmaz. HPV aşısı, genetiği değiştirilmiiş bakterilerce üretilen HPV virüsünün proteinlerinden ve su bazlı taşıyıcıdan oluşmaktadır.

HPV Aşısı Kaç Yıl Koruyucu Özelliğe Sahiptir?

HPV aşısının yaklaşık 5 yıl koruyucu olduğu düşünülmektedir, kesin koruyuculuk süresi bilinmemektedir.

Piyasada Bulanan İki Çeşit HPV Aşısı Mevcuttur

Glaxo Smith Kline tarafından yapılan Cervarix ve Merck’in benzer Gardasil aşısı piyasada kullanılmaktadır. Her iki aşı türü de özellikle HPV Tip-16 ve Tip-18 için geliştirilmiştir. Gardasil aşısı 6, 11, 16, ve 18 tipleri, Cervarix aşısında ise tip 16 ve 18 için virüsü için koruma sağlıyor. Gardasil ilave olarak serviks, vulva, vajina, anüs bölgesi siğilleri üzerine de etkili. Her iki aşı için de güvenirlik ve etkinlik çalışmaları yapılmıştır.

HPV Aşısı Hangi Dozda ve Sürede Yapılıyor?

HPV aşısı 6 ay içerisinde toplam 3 doz (0, 1 ve 6. ayda) uygulanır.

Gebeler HPV Aşısı Yaptırabilir mi?

Gebelerde aşı ile ilgili yeterli klinik çalışma bulunmadığından, gebelik esnasında HPV aşısının yapılmaması ve HPV aşısına başlandıysa, geri kalan eksik dozların hamilelik bittikten sonra yapılması önerilmektedir.

Emziren Annelere HPV Aşısı Yapılabilir mi?

Emziren annelere de HPV aşısının güvenle yapılabileceği bildirilmektedir.

HPV İle Enfekte Olmuş İnsanlara Bile Aşının Yapılması Öneriliyor!

HPV türleri arasında özellikle Tip-16 ve Tip-18 en çok kanserojen özelliğe sahip olanlardır ve rahim ağzı kanserlerinin %70′ inde bu iki türün varlığı gösterilmiştir.

HPV enfeksiyonu varlığı bu iki türe bağlı olduğunu kesin göstermediğinden aşının en azında bu iki tür HPV virüsüne karşı bağışıklık gelişmesini sağlayabileceği düşünülmektedir.

HPV Aşılarının Zayıf Yönleri

HPV aşıları kanserojen özellikleri olan tüm HPV virüslerine karşı etkili değildir. Bu nedenle HPV aşısı yapılsa bile bayanların düzenli smear testi ve jinokolojik muayenelerine gitmeleri gerekmektedir.

HPV Aşısının Yan Etkileri

(Kaynak: http://www.nhs.uk/conditions/vaccinations/pages/hpv-vaccine-cervarix-gardasil-side-effects.aspx)

HPV aşısı (Gardasil) ile ilgili bildirilen yan etkiler:

Çok sık (10 hastadan 1 tanesinde) görülebilen  yan etkiler: enjeksiyon yerinde problemleri, morarma, kaşıntı, şişme, ağrı, kızarıklık gibi veya sellülit, baş ağrısı

Yaygın olarak (100 hastadan 1 tanesinde) görülebilen yan etkiler: ateş, mide bulantısı (halsizlik hissi),kollarda, ellerde, bacaklarda ve ayaklarda ağrı hissi

Nadir (yaklaşık 10.000 hastadan 1 tanesinde) görülebilen yan etkiler: kaşıntılı kırmızı bir döküntü (ürtiker, veya ‘kurdeşen’)

Çok seyrek (10.000 hastadan 1 tanesinden daha az) görülebilen yan etkiler: solunum yollarında daralma ve zor nefes alma (bronkospazm)

Sıklığı bilinmeyen yan etkiler:

• Açıklanamayan kanama ve çürük oluşumuna yol açabilen kan problemleri,
• titreme
• bayılma veya bilinç kaybı kısa
• sersemlik hissi
• halsiz ve bitkin hissetme
• Guillain Barré sendromu
• eklem ağrısı
• lenfadenopati
• kas ağrısı veya hassasiyet
• nöbetler
• yorgunluk
• kusma
• zayıflık

Yine CDC’ ye ait HPV aşısının güvenilirliği ve yan etkileri ile ilgili bilgiler bulabileceğiniz link >> http://www.cdc.gov/vaccinesafety/vaccines/HPV/Index.html

Amerika’ da 30 Eylül 2010 tarihi itibariyle şüpheli 56 ölüm vakası bildirilmiş, ancak hiçbirisinin doğrudan HPV aşısı bağlı olmadığı savunulmuştur. Bu ölüm vakalarında saptanan hastalık ve durumlara ilave faktör olarak HPV aşısının varlığı basit bir tesadüfi rastlantı olarak düşünülmüştür (Kaynak: http://www.webmd.com/vaccines/adult-hpv-vaccine-guidelines).

CDC (Centers for Disease Control and Prevention – Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) HPV Aşısını Öneriyor!

Klinik çalışmalar ve sonrasındaki lisans izleme verileri her iki aşının (Gardasil ® ve Cervarix ®)’ in güvenli olduğunu göstermektedir. Tüm onaylı aşılarda olduğu gibi, CDC ve Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) HPV aşılarının güvenliğini yakından takp etmektedir.

CDC’ ye ait “CDC recommends HPV vaccination – http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/hpv/downloads/dis-HPV-color-office.pdf” Adobe PDF dosyasını okuyabilirsiniz.

Amerikan Kanser Derneği de serviks kanserlerinin ve prekanseröz lezyonların engellenmesinde HPV aşısını önermektedir (Kaynak: http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/othercarcinogens/infectiousagents/hpv/acs-recommendations-for-hpv-vaccine-use

HPV aşısı hakkında tartışılan olumlu ve olumsuz bilgilerin özetini bulabileceğiniz, “HPV Vaccine: Good News, Bad News – http://www.webmd.com/sexual-conditions/hpv-genital-warts/news/20070509/hpv-vaccine-good-news-bad-news” isimli tartışma yazısını okumanızı öneririm.

 

Konu ile ilgili önerebileceğim kaynaklar:

-HPV vaccine – Wikipedia, the free encyclopedia

-Vaccines: VPD-VAC/HPV/main page

-Human Papillomavirus (HPV) Vaccines – National Cancer Institute

-HPV Vaccine Can Lower Risk of Some Cancers – WebMD

-Reduction in Human Papillomavirus (HPV) Prevalence Among …

-Doctors say HPV vaccine is safe and “grossly underutilized”

-HPV Vaccine – KidsHealth

-HPV vaccine: MedlinePlus Medical Encyclopedia

-Human Papilloma Virus and HPV Vaccines FAQ

-Report: Teen HPV vaccination rate still lagging – Yahoo! News

-GACVS Safety update on HPV Vaccines – World Health Organization

No Comments

Your email address will not be published.