12 Haziran 2019 In Burun, Genel By admin

Konka Bülloza

Konkalar, burnumuzun içerisinde anatomik olarak bulunan etlere verilen isimlerdir. Üst, orta ve alt olmak üzere herbir burun boşluğunda üçer tane burun eti (konka) bulunur. Orta konkalar (ya da orta burun etleri) özellikle sinüslerin burun boşluğuna açılma yerinde bulunurlar ve bu etlerin büyümeleri ya da anomalileri sinüslerin havalanmasını olumsuz etkileyebilir.

“Konka bülloza” ya da “bülloz konka”, orta konkanın içerisinde hava ya da havalı hücre bulunması durumu için kullanılan terimdir. Çoğunlukla tesadüfen saptanır ve ciddi bir belirtiye neden olmaz. Bazen, tekrarlayan sinüzit ataklarına neden olabilir ve nadiren de üst solunum yolları enfeksiyonu sonrasında içi iltihapla dolabilir (benzer ilgili yazıyı okuyabileceğiniz link >> Konka Bülloza Mukopiyoseli)

Burun Anatomisi Özeti

Burun boşluğunu dikine olrak ikiye ayıran, öne kıkırdak arkada ise kemik yapıdan oluşan yapı nazal septum olarak adlandırılır.

Nazal septum ya da burun septumunun, her iki tarafında üçer adet burun eti bulunur. Endoskopik kbb muayenesi esnasında, alt ve orta konkalar kolayca görülebilirken; üst konka kolayca görülemeyebilir.

Yandaki fotoğrafta, sol burun boşluğunda, orta konkada konka bülloza anomalisi olan bir hastanın, endoskopik burun muayenesi fotoğrafı görülmektedir.

 

Konka Bülloza Anomalisi Tanısı

Konka bülloza çoğunlukla istenilen paranazal sinüs tomografisi sonucunda tesadüfen saptanan bir anomalidir. Kulak burun boğaz doktoru tarafından yapılan endoskopik muayenede, yukarıda görüldüğü gibi, şiş ve normalden büyük orta konkanın görülmesi ile anlaşılabilir.

 

 

 

 

Konka Bülloza Belirtileri

Konka bülloza, normalden aşırı büyük olduğunda aşağıdaki belirtilere neden olabilmektedir:

– Tekrarlayan sinüzit atakları
– Burun tıkanıklığı
– Baş ağrısı (nadiren orta konkanın içerisi iltihabi içerikle dolabilir ve tekrarlayan migren ataklarına benzer belirtilere neden olabilir kaynak: A concha bullosa mucopyocele manifesting as migraine headaches …)

Konka Bülloza Anomalisi İçin Tedavi Gerekir Mi?

Konka bülloza, genellikle tesadüfen tomografi incelemesi esnasında saptanır. Bununla birlikte tekrarlayan sinüzit ataklarına neden olabileceğinden, özellikle konka büllozası olan ve sinüzit nedeniyle sık sık tedaviler gören hastalarda, konka bülloza için endoskopik cerrahi tedavi yapılabilmektedir.

 

 

 

Konka Bülloza Rezeksiyonu (Endoskopik Konka Bülloza Plastiği) Ameliyatı Teknikleri

Konka büllozası olan ve tekrarlayan sinüzit atakları olan insanlarda, konka büllozaya yönelik çeşitli endoskopik teknikler geliştirilmiştir. Bunlar:
– Konka büllozasının dış yarısının, ensokopik olarak ve orak bistüri ile kesilerek çıkarılması – Konka büllozasnın iç yarısının, ensokopik olarak ve orak bistüri ile kesilerek çıkarılması ve septum ile arasında yapışıklık sağlanması
– Endoskopik olarak konka bülozasının heriki duvarının sıkılarak tek lamel haline getirilmesi
– Endoskopik oalrak konka büllozaya yapılan yukarıdaki müdahalelerle birlikte radyofrekans uygulanması
– Endoskopik lazer yardımlı konka bülloza rezeksiyonu (ayrıntıları bulabileceğiniz kaynak: Laser-assisted functional endoscopic sinus surgery 

Birçok kbb uzmanı tarafından kolayca yapılabilen bir cerrahi işlemdir.

Konka Bülloza Ameliyatı Sonrasında Yapılması Gerekenler

Endoskopik konka bülloza ameliyatı, minimal travmatik bir cerrahi müdahalerdir. Genellikle burun eti ameliyatı ve deviasyon ameliyatı ile birlikte yapılır. İlave ilaç ve bakım gerektirmez. Diğer burun ameliyatlarından sonra yapılan burun içinin tuzlu okyanus suları ile yıkanması ve burun nemlendiricilerinin kullanılması yeterlidir.

No Comments

Your email address will not be published.