12 Haziran 2019 In Boğaz By admin

Krup (Akut Laringotrakeobronşit)

Krup (Akut Laringotrakeobronşit), gırtlak ve nefes borusunu tutan genellike Parainfluenza Tip I virüsü tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Bakteriyel nedenlerin başında ise Corynebacterium diphtheriae ve diğer solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilen Staphylococcus aureus , Streptococcus pneumoniae , Hemophilus influenzae ve Moraxella catarrhalis gibi bakteriler yer almaktadır.

Krup Belirtileri

– Havlar tarzda öksürük
– Nefes alırken ses çıkması (stridor)
– Ses kısıklığı

Bu belirtiler gece daha da artabilir. Genellikle 6 ay – 6 yaş arasındaki çocuklarda görülür. Gençlerde ve erişkinlerde görülmez.
Bu belirtiler, gırtlak ve soluk borusunun iç mukozasındaki şişme ve hava yollarındaki daralmaya bağlıdır.

Krup için “The Westley Score” skorlama sistemi mevcuttur. Belirtilerin ve hava yolu tıkanıklığının şiddetine göre bu sınıflandırma sistemi yapılmaktadır. Bu skorlama sistemi için ayrıntılı bilgiler bulabileceğiniz link >> www.mdcalc.com/westley-croup-score/

Krup Tanısı

Bu belirtilerle ve muayene ile konulur. Krup, bir klinik tanıdır . Bu belirtilerle gelen hastada ilk yapılması gereken, özellikle epiglottit ve üst solunum yollarının diğer obstrüktif koşullarının (hava yolunda yabancı cisim, subglottik stenoz, anjiyoödem, retrofarengeal apse ve bakteriyel trakeit) dışlanmasıdır. Krup sıklığı, grip ve difteri aşılamaları sayesinde azalmıştır.

Krup Tedavisi Aşağıdaki Şekilde Yapılır

– Krup olan çocuklar genellikle mümkün olduğunca sakin tutulur.
– Soğuk buhar uygulaması eski kaynaklarda altın standart tedavi yöntemi olarak vurgulanmaktaydı; ancak yeni yayınlar soğuk buhar uygulamasının gerekliliği konusunda farklı yorumlar getirmiştir. Birçok krup vakası, soğuk buhar uygulaması ve steroid uygulanması ile iyileşmektedir.
– Ciddi vakalarda kullanılan steroidler, epinefrin ile birlikte verilir
– % 92’nin altında oksijen satürasyonu olan çocukların oksijen alması gerekir ve ciddi krup belirtileri olanlar gözlem için hastaneye yatırılmalıdır.
– Oksijen gerekli ise, bir maske kullanımı daha az ajitasyon neden olması için çocuğun yüzünüze yakın bir oksijen kaynağı tutulması tavsiye edilir.
– Çok nadiren (hastaların % 0.2′ si endotrakeal entübasyon) gerekmektedir.

Kaynaklar:

-Croup – Wikipedia, the free encyclopedia
-Croup – KidsHealth
-Croup – MayoClinic.com
-Croup – eMedicine World Medical Library – Medscape
-Croup: MedlinePlus Medical Encyclopedia
-Croup – Pediatrics – About.com

No Comments

Your email address will not be published.