11 Haziran 2019 In Boğaz, Burun, Kulak By admin

Kulak, Burun, Boğaz Bölgesi HPV Enfeksiyonu Sıklığı Artıyor!

HPV Nedir?

Human Papillomavirus (HPV), cinsel yolla bulaşan ve halk arasında “genital siğil” etkeni virüslerdir. 100′ den fazla alt tipi izole edilmiştir. HPV-pozitif orofaringeal kanserlerin büyük çoğunluğu (~% 85 ila 90′ ı) HPV-16 ve HPV-18 alt tipleri ile ilişkilidir. Aynı iki alt tip Servikal kanserlerin (rahim ağzı kanserlerinin) ve prekanseröz servikal lezyonların (rahim ağzı lezyonlarının) % 70′ inde pozitiftir. Konu ile ilgili kapsamlı diğer bir makale >>​İnsan Papilloma Visürü (HPV), Korunma Yolları, Ağızda Viral Papillom ve Tedavisi

HPV Nasıl Bulaşır?

Bu virüsün rezervuarı insandır (başka hayvanlarda da bulunabilir). Virüs bulaşması cinsel yolla ya da direk mukozal temasla olabilir. Genital HPV enfeksiyonun da cinsel olmayan yollarla bulaşma olabilir, ancak bu nadir bir durumdur. Örneğin, doğum sırasında yeni doğmuş bir bebeğe anneden bulaşması cinsel olmayan bir yolla bulaşma şeklidir.

HPV Nasıl Anlaşılır?

Çoğu HPV enfeksiyonları asemptomatiktir.

HPV enfeksiyonunun klinik belirtileri şunlardır:

– Anogenital siğiller
– Tekrarlayan solunum yolları papillomatozu
– Rahim ağzı kanseri öncü lezyonları (servikal intraepitelyal neoplazi)
– Kanser (rahim ağzı, anal, vajinal, vulvar, penis ve bazı baş ve boyun kanserleri)

Kulak burun boğaz alanında, enfeksiyon yerine göre, HPV enfeksiyonlarında, belirti olmayan ya da ses kısıklığı olan hastalarımız mevcut.

HPV En Sık Kimlerde Görülür?

Konu ile ilgili kapsamlı çalışmalar, HPV enfeksiyonunun cinsel davranış ve cinsel partner sayısı ile ilişikili olduğunu göstermektedir. Cinsel partner sayısı arttıkça HPV enfekisyonu riski artmaktadır. Yaşın 25′ ten ufak olması da enfeksiyon için ayrı bir risk faktörü olduğu gösterilmiştir. Genç yaşta cinsel ilişkiye başlanması, düzensiz prezervatif kullanılması, genetik faktörler, sigara içilmesi, erkeğin sünnetsiz olması ve oral kontraseptif ilaç kullanılmasının da ayrı ayrı risk faktörü olduğu bildirilmiştir.

HPV Tipleri Nelerdir?

150′ den fazla alt tipi izole edilmiştir. Düşük riskli ve daha çok genital siğilleri yapan HPV-6 ve HPV-11 alt tİpleri de bulunmaktadır. Yüksek riskli (ya da kanserojen) tipleri şu anda tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 69, 73 ve 82 alt tipleridir. HPV enfeksiyonu ayrıca, servikal kanserin yanı sıra, vulva, vajina, penis ve anüs kanseri gibi daha az yaygın anogenital kanserler ile de ilişkilidir. Mukozalarda HPV enfeksiyonu olan kişilerin % 5-30′ unda virüsün çoklu türleri ile enfekte edilir. Yani, bir tür HPV ile enfeksiyon, farklı bir bir tür HPV enfeksiyonunu önlemez.

HPV Nasıl Sorunlara Yol Açar?

HPV virüsü bulaşan insanlarda, hiçbir belirti görülmeyebilir. Bunun yanında,uzun dönem içerisinde, tekrarlayan solunum yolları papillamatozu, genital siğiller, genital kanser öncüsü lezyonları, penis kanseri, anal bölge kanseri gibi çok farklı lezyonlar da görülebilir.

Cinsel Aktif Erkeklerin HPV Aşısı Yaptırması Gerekiyor!

Kadınlardaki rahim ağzı kanserinin nedeni olarak sıkça ismi geçen Human Papilloma Virüs (HPV)’ nin erkeklerdeki ağız, gırtlak, dil, yemek borusu üst ucu, penis ve anüs kanserlerine de neden olabileceği gösterilmiştir. Özellikle cinsel aktif erkeklere bu aşının planlanması öneriliyor. Özellikle 9-26 yaş arasında ve HPV ile hiç karşılaşmamışlarda bu aşının yapılmasının daha uygun olduğu bildiriliyor. Erkeklerde klinik belirti vermeden bulunabildiği ve kondomun korunma için yeterli olmadığı bu virüse karşı en etkili savunma yolu olan HPV aşısının, erkeklere de yapılması öneriliyor. Kadınlara bulaşma yolunun da engellenmesi açısından bu aşının yapılması önemli.

HPV Ağız Yoluyla da Bulaşabilir!

HPV virüsü’ nün ağız yoluyla da bulaşabileceği gösterildi. Deriden de bulaşabilen bu virüsü için, cinsel ilişki esnasında kondom kullanılmasının da aslında korunma açısından yeterli olamayacağı bir kez daha vurgulandı.

HPV Aşısı Nasıl Yapılır?

HPV enfeksiyonu için cinsel partner sayısına ve cinsel davranışlara dikkat edilmesi çok önemlidir. Prezervatif kullanılmasının HPV enfeksiyonlarını azaltsa da; tamamen önleyemediği gösterilmiştir. Tek eşlilik ve cinsel partner sayısının mümkün olduğunca az olması en uygun stratejidir. Bunun dışında, HPV aşılamasının uygun yaşlarda, hem kadın hem de erkek hastalara yapılması önemlidir. Piyasada bulunan aşılar:

Gardasil (4 HPV tipi için) – HPV 16 ve 18 (yüksek riskli olanlar), HPV 6 ve 11 (düşük riskli olanlar) için koruyucudur. 9-26 yaşındaki erkek ve kızlar için kullanılması onaylanmıştır.

2014 yılının sonunda FDA, 9 valanlı HPV aşısı “Gardasil 9” onayladı. İlave 5 kanserojen virüs tipi için de koruyuculuk eklenmiş oldu (Kaynaklar: Gardasil 9 – Merck.com Press Announcements > FDA approves Gardasil 9 for …GARDASIL 9 – Products – MerckVaccines.com

Cervarix (2 HPV tipi için) – HPV 16 ve 18 (yüksek riskli olanlar) için koruyucudur. 10-25 yaşındaki erkek ve kızlar için kullanılması onaylanmıştır.
Bir HPV tipi ile önceden enfeksiyon geçirilmiş olması, diğer aşı HPV tiplerine karşı aşı etkinliğini azaltmaz.
Rutin aşı uygulama programı 0,2 ve 6 ay şeklindedir (İkinci aşı ilk aşıdan iki ay sonra ve geriye kalan 3. doz ilkinden 6 ay sonra yapılmalı).
Amerika’ da aile hekimliği birliği, kanser enstitüsü, besin ve ilaç endüstrisi kurumu, enfeksiyon hastalıkları önleme komitesi gibi birçok ciddi sağlık kuruluşu ya da sağlık örgütü tarafından Human Papilloma Virüs (HPV) aşılamasının yapılması gerektiğine dair yazılar yayınlanıyor.
Domuz gribi aşısı ile ilgili abartılı söylemlerin karşısında görüş bildiren bu kuruluşlardan bazıları, HPV aşılamasını destekliyor. HPV aşısı ile ilgili sık sorulan soruların cevaplarını farklı yabancı kaynaklardan alıntılayarak derlemek istedim. HPV aşısının kanser ve kanser öncüsü lezyonların engellenmesinde, bu virüsün yayılmasının önüne geçilmesinde kullanılabilecek tek araç olduğunu vurgulamak gerekir. Aşının etkinliği, etki süresi ve bilinmeyen olası yan etkileri konusunda tartışmalar devam etmektedir.

Dilde Papillom


Skuamöz papillom ya da skuamöz hücreli papillom, cilt, dudak, ağız bpşluğu, dil, yutak, gırtlak, yemek borusu, rahim, vajina veya anal kanalda bulunan yassı epitelden kaynaklanan, HOV enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan iyi huylu lezyonlardır. Ağız papillomlarının çoğu genellikle tip HPV-6 ve HPV-11 ile enfeksiyonu sonucudur. Kanserojen dönüşüm çok nadirdir. Sıklıkla 30-50 yaş arası insanlarda görülür. (Kaynak: Squamous cell papilloma – http://en.wikipedia.org/wiki/Squamous_cell_papilloma

Küçük Dil – Yumuşak Damakta Papillom

Yukarıda, HPV enfeksiyonuna bağlı, küçük dil – yumuşak damak sınırında pediküllü skuamöz papillom ortaya çıkan hastanın boğaz fotoğrafı görülmektedir.

Küçük Dilde Papillom

Yukarıda, HPV enfeksiyonuna bağlı, küçük dilde (uvulada), dil kökü ile temas halinde olan pediküllü skuamöz papillom ortaya çıkan hastanın boğaz fotoğrafı görülmektedir. Çok nadir de olsa; boğazda takılma hissi, yutkunma zorluğu ve öksürük şikayetlerine neden olabilmektedir (Kaynak:Symptomatic Squamous Papilloma of the Uvula: Report of a Case and Review of the Literature  ).

Yutak Bölgesi Papillomu

Yutak bölgesi (farinks) papillomları, laringeal papillomlar (gırtlak papillomları) nın aksine genellikle tek soliter lezyonlar olark görülür. Gırtlak papillomları genellikle birden fazla gruplanmış lezyonlardır (Kaynak: Pharyngeal squamous cell papilloma in adult … – http://link.springer.com/article/10.1007/s00405-011-1908-0 ).  Yukarıda, yutak bölgesinde, sağ – alt tarafta tek papillom görülmektedir. Hastada tesadüfen saptanmış bir lezyondur. Herhangi bir belirtiye neden olmamaktadır.

Ses Teli Papillomu

Gırtlak papillomları (laringeal papillomatozis), tekrarlayan solunum yolları papillomatozisi / rekürren respiratuar papillomatozis / glottal papillomatozis olarak da bilinir. Genellikle HPV tip 6 ve 11 kaynaklıdır. Tekrarlayan cerrahi tedavi gerektirebilir ve hava yolunda tıkanıklığa neden olabilir. Normal doğum sırasında, anneden bebeğin solunum yollarına HPV virüsünün bulaşarak yerleşmesi sonrasında, gırtlakta papillomların ortaya çıkması durumu “Juvenil Laringeal Papillomatozis” olarak adlandırılır. Bu şekilde bulaşma, HPV virüsü için “cinsel yol dışında bulaşma” şeklidir. Çocuklarda ve genç erişkinlerde ses tellerinin çok sayıda siğil büyümenin ortaya çıkması ile karakterize bir durumdur. Laringeal papillomatozisi nüks sıktır. Remisyon birkaç yıl sonra ortaya çıkabilir (Kaynak: Juvenile laryngeal papillomatosis definition – MedicineNet – www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=8990 ).

Ses teli papillomu tedavisinde, kriyocerrahi, lazer tedavisi, antiviral tedavi ve interferon tedavisi önerilen tedavi araçlarındandır.

Ses Teli – Gırtlağın Yaygın Papillomu

Yukarıda, gırtlağın içerisinde yaygın olarak HPV enfeksiyonuna bağlı papillamatöz lezyonlar görülmektedir. HPV enfksiyonuna bağlı kalıcı anatomik değişikliğe bağlı, ses kısıklığı şikayeti ortaya çıkmıştır. Aşılama programına alınan hastaya lazerle tekrarlayan kısmı rezeksiyonlar planlanmıştır.

Laringeal papillomatoziste, karbondioksit lazer uygulaması, işlem sonrası skar, web ve laringeal web oluşumunun engellenmesi için önerilmektedir. Cidofovir gibi birçok antiviral ilaçlar laringeal papillomatozisi tedavisinde kullanılsa da; hiçbiri bu lezyonların büyümesini kesin olarak durduramamaktadır (Kaynak: Laryngeal papillomatosis – Wikipedia, the free encyclopedia – http://en.wikipedia.org/wiki/Laryngeal_papillomatosis ). Şiddetli vakalarda, interferon tedavisi kullanılabilir. Buna ek olarak, lazer uygulaması sonrasında konuşma terapisi vokal hijyen ve sesin yeniden eğitilmesi ile yardımcı olmak için faydalı olabilir.

Sert damakta viral papillom

Yukarıda, sert damağın sağ tarafında, viral papillom lezyonu görülmektedir. Fotoğraf ayrıntılarını ve konu ile ilgili bilgileri bulabileceğiniz link >> www.muratenoz.com/2016/10/agizda-viral-papillom.html 

HPV Tedavisi Nasıl Yapılır?

HPV enfeksiyonunda tedavi 3 aşama olarak planlanabilir:

1. HPV enfeksiyonu olan ve herhangi bir belirti ortaya çıkmamış hastalarda tedavi
Bu hastalarda doktorun yakın takibi ve aşılama programı yapılması önemlidir. HPV enfeksiyonu geçirmiş olmak aşılama için engel değildir.
2. HPV enfeksiyonu olan ve doku değişiklikleri ortaya çıkmış olan hastalarda tedavi
3. Klasik HPV enfeksiyonuna bağlı genital siğillerin tedavisi

HPV virüsü ve rahim kanseri ile ilgili olarak, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. İsmet Yıldırım tarafından yazılmış makele linki >> İnsan Papillom Virüsü Ve Rahim Ağzı Kanseri

No Comments

Your email address will not be published.