11 Haziran 2019 In Kulak By admin

Tatil Öncesi Kulak Kirinizin Kıymetini Bilin!

Kulak Kiri (Buşon, Serumen, Earwax) Nedir?

Kulak kiri (buşon, serumen, earwax), insanlarda ve diğer memelerde dış kulak yolu kanalından salgılanan ve koruyucu, nemlendirici özellikleri bulunan, içeriden dışarıya doğru temizlenen bir salgıdır.

Kulak Kirinin İçeriği

Kulak kiri, yağ bezlerinden salgılanan visköz salgı ve modifiye ter bezlerinden salgılanan daha az visköz salgının karışımından oluşmaktadır. Bu karışıma dış kulak yolu derisinden dökülen epitel hücreleri de eklenmektedir.

Kulak kiri içeriğinde bulunanlar:

– Dış kulak yolundan dökülen epitel hücreleri (keratin)
– Dış kulak yolundan salgılanan yağ içerikli salgı (uzun zincirli doymuş ya da doymamış yağ asitleri, kolesterol)
– Alkol
– Skualen (karbon ve hidrojenden, doymamış yağ asiti oranı yüksek bir hidrokarbon)

Genel olarak bu içerik farklı coğrafi bölgede yaşayan insanlarda ırksal olarak değişkenlik gösterebilir. Islak tip kulak kiri (dominant ya da baskın tip) Asya ve Kızılderililer de yaygındır; kuru tip kulak kiri (resesif ya da çekinik tip), Afrika ve Avrupalılar’ da yaygındır. Antropologlar, insanların göç yollarını izlemek için kulak kiri yapısını incelemişlerdir (Eskimolar gibi). Hatta, bazı ülkelerin farklı bölgelerinde yaşayanlarda, kulak kiri yapısının farklı olabileceği de gösterilmiştir. Islak ve kuru tip kulak kirinin yapısını belirleyen ATP-bağlayıcı kaset C11 geninin belirleği saptanmıştır (kaynak: Earwax ). Soğuk iklimlerde yaşayan insanlarda, bu tür ter ve vücut salgılarında azalma olmasının çevre şartlarına uyum için faydalı olabileceği savunulmaktadır.

Kulak Kirinin Görevleri

Kulak kirinin salgılandığı kulak dış kulak yolunda aşağıdaki görevleri mevcuttur:

– Temizlik: Çene hareketiyle, içeriden dışarıya doğru epitelyal göç – “konveyör bant” görevi kulak kirinin beraberinde, dış kulak yolundan dökülen ölü hücre artıkları, tozlar, allerjenler, partiküller ve tüm artıklar temizlenmektedir. Normal kulak kiri kendilğinden yapıştığı yerden ayrılmaktadır ve çene hareketi bu yapışma noktalarından kulak kirinin ayrışmasına ve harekete başlamasına katkıda bulunmaktadır. Pamuklu kulak temizleme çubukları bu kirin suyunu emerek dış kulak yoluna ve daha derine sıkı bir şekilde yapışmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, dış kulak yoluna nem emebilen özellikte pamuklu çubuk, peçete gibi materyal sokan insanlarda, kulak kirinin doğal atılım ve temizlenme sistemi devre dışı kalarak kulak kiri birikebilmektedir.
-Yağlama: Lubrikasyon ya da asteatosis olrak da bilinen kulak kirinin dış kulak yolunu yağlama, sıvı kaybının önlenerek kuruluk ortaya çıkmasına karşı bariyer rolü üstlenme görevi bulunmaktadır. Dış kulak yolundaki koruyucu kir tabakasını tamamen uzaklaştırmayı başaran (!) insanlarda, dış kulak yolunda kuruma ve kaşıntı ortaya çıkmaktadır. Islak kulak tip kiri olan hastalarda, bu etki en üst düzeydedir.
-Antimikrobiyal etki: Kulak kirinin, bazı bakteri türleri üzerine direk öldürücü (bakterisidal) etkisinin olduğunu gösteren, farklı bakteri türlerinin geniş bir yelpazede üremesini azalttığını gösteren, mantar remesini önemli ölçüde azaltabildiğini gösteren çalışmalar mevcuttur. İçeriğinin hafif asidik (pH yaklaşık 6,1 civarında), alkollü olmasının yanında; doymuş yağ asitleri ve lizozim içeriği bu antimikrobiyal etkinliğin esas sorumlularıdır (Kaynaklar: Bactericidal activity of cerumen / Bactericidal activity of wet cerumen / The activity against yeasts of human cerumen / Study of common aerobic flora of human cerumen / Antibacterial and antifungal properties of human cerumen)

Aşırı Kulak Kiri Üretimi

Tartışmalı bir konu olan aşırı kulak kiri üretimi, ırksal özelliklere, kulak kirinin temizlenmesindeki hatalara, beslenme özelliklerine ve cilt yapısına göre değişebilir. Kulak kiri üretimini azaltmaya ynelik blilinenbir tedavi aracı yoktur. Bununla birlikte, kulak kirinin doğru temizlenmesi ya da kulak kirinin kendiliğinden temizlenmesini hızlandıracak önlemlere dikkat edilmesi yeterlidir. Daha önceden yazdığım kulak kirinin temizlenmesi ile ilgili makaleler >> Kulak Temizliği Nasıl Yapılmalı ve Ne Zaman KBB Hekimine Başvurulmalı? Mucizevi Bir Vücut Salgısı: Kulak Kiri

Uzman TV ‘ de kulak kiri röportajımızn linki >> Her Yönüyle Kulak Bakımı 

Dış kulak yolunda sık sık kulak kiri tıkanması (sıkışmış kulak kiri / sıkışmış serumen) olan hastaların genellikle, kendi yanlış uygulamaları nedeniyle tekrarlayan kulak kanalı tıkanması, kulak temizlenmesi ihtiyacı yaşadığı bir çok çalışmada gösterilmiştir (kaynak: Clinical practice guideline: cerumen impaction)

 

 

 

 

 

Havuzda Yüzerken Kulak Kiriniz Neden Önemlidir?

Havuzlarımız genellikle ucuz temizleme yöntemi olan klorlama ile temizlenmeketdir ve kolrun kulak kiri içeriğine olumsuz etkileri mevcuttur. Kulak kiri koruyucu tabakası yeterli miktarda olmayan ve havuza giren insanlarda, dış kulak yoluna su, klor, bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmaların teması sonrasında dış kulak yolu enfeksiyonunun ortaya çıkması oldukça kolaydır (konu ile ilgili yazdığım makale: Yüzücü Kulağı (Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu – Otitis Eksterna )

Bu bilgilerin ışında eğer yakın zamanda havuza girmeyi düşünüyorsanız kulağınıza pamuklu çubuk da dahil olmak üzere herhangi bir cisimle karıştırmayı birkaç hafta öncesinden bırakın ve kulağınızı sadece ılık su ile temizleyerek banyodan sonra saç kurutma makinesi ile dış kulak yolunuzu kurutmayı unutmayın. Her tatilinizde dış kulak iltihabi yaşıyorsanız; tatilden önce bir kbb doktoruna muayene olmanız en doğrusu olacaktır. İyi tatiller!

No Comments

Your email address will not be published.