FESS ve Diğer Sinüzit Ameliyatları

FESS ve Diğer Sinüzit Ameliyatları,İlerleyen teknolojik gelişmelere paralel olarak anatomik detayların daha üstün olarak saptanabilmesi ve sinüzit patofizyolojisinin anlaşılması sonucunda kronik sinüzit tedavisinde minimal invazif yöntemler geliştirilmeye başlanmıştır. Geçmişte sinüs ameliyatlarında yüz ve ağız içinde kesiler yapılırdı. Endoskopik sinüs cerrahisi operasyonu bu kesiler için gerek kalmadan hastalıklı sinüslere ulaşma imkanı tanımıştır. Kronik sinüzit tedavisinde ilk olarak açık cerrahiler tanımlanmış ve daha sonra fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi
geliştirilmiş ve son olarak Balon Sinoplasti tekniği tanımlanmıştır. Herbir teknik seçilmiş hastalarda etkili bir şekilde uygulanmaktadır. FESS ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında yapılabilmektedir. Cerrahi işlem, nazal poliplerin çıkarılması, sinüs ağızlarının açılması yaklaşık 1 saat ile 45 dakika arasında tamamlanmaktadır.
Sinüzit tedavisinde eskiden kullanılan açık cerrahi girişimler, endoskopik sinüs ameliyatlarının her alanda yaygınlaşmasıyla oldukça nadiren yapılır hale gelmiştir.

Balon Sinoplasti

Bu teknikte, kemik veya yumuşak doku çıkarılmadan, maksiller, frontal ve sfenoid doğal ostiumunun genişletmek için balon kateterleri kullanır. Özelllikle yüksek basınçla yapılması ve kafa
kemiklerinde zedelenme riski olması, sinüslerin kanallarının yeniden kapanabilmesi ve işlem esnasında radyoaktif ışına neden olan skopi gerektirmesi konusunda tartışmalar bulunmaktadır.