OSAS Cerrahi Dışı Tedavi Yöntemleri

Horlama ve Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) Cerrahi Dışı Tedavi Yöntemleri

Hastanın Yapması Gerekenler:

Kilo kaybı: Şiddetli OSAS’ lı hastalarda çoğunlukla metabolizmanın oldukça yavaşlamış ve insülin direncinin de artmış olduğu saptanmaktadır. Bu durumdaki hastalarda, ağızdan kalori alımı azaltılsa bile kilo kaybı gerçekleşemeyebilir. Aslında hastanın tedaviye ikna olması her şeyden daha önemlidir. Ritimli yürüyüş ile birlikte, diyetisyen ve endokrinoloğun kontrolünde kilo kaybının da başlaması kısır döngünün kırılmasını sağlamaktadır. Tüm bu önlemlere rağmen kilo kaybı olmayan orta ya da ağır şiddetli OSAS’ ı olan hastalarda, CPAP (Sürekli pozitif hava yolu basıncı) ya da BİPAP (iki seviyeli pozitif hava yolu basıncı) uygulanması gerekebilmektedir.

Ritimli Egzersiz Yapılması: Orta ve ağır şiddetli OSAS’ lı hastaların daha çok obez ve yeterli fiziksel aktivitesi olmayanlardan oluştuğu düşünüldüğünde kalp-damar sistemini aşırı zorlayan giderek artan tempoda yürüyüş ve yüzme şeklindeki egzersizlerin daha uygun olduğu düşünülmektedir.

Alkol kullanımının sonlandırılması

Sigara kullanımının sonlandırılması

Uyku ilaçları, kas gevşetici ilaçlar ve kas gevşemesini arttırabilen antidepresan türevi ilaçların sonlandırılması

Düzenli hayat yaşamak: Düzenli beslenme ve düzenli uyku uyuma, hastalığın şiddetini azaltabilir.

Burun tıkanıklığına yol açabilen ve medikal olarak düzeltilebilen hastalıklara yönelik tedavilerin kullanılması: Alerjik rinit, nazal polip ya da viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında ilaçların kullanılması.

Uykuda vücut pozisyonunun ayarlanması: Uyku apneli çoğunda, hastalık sırtüstü yatıldığında hastalık şiddeti artmaktadır. Bu nedenle özellikle yan ya da yüzüstü yatmak ve sırtüstü yatmanın engellenmesi için sırta yastık ya da pijamaya tenis topu yerleştirmek faydalı olabilir.

Ağız İçi Araç Kullanımı:

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından da onaylanan, ağız içerisinde yerleştirilerek alt çenenin veya dilin öne doğru ilerletilmesini sağlayan bu aparatlar üst hava yolu alanının arttırılmasını sağlayarak hastalığın belirtilerini azaltabilmektedir. Dili önde tutanlar (TRD-tongue retaining devices) ve alt çeneyi öne ilerletenler (MRD- mandibular repositioning devices) olmak üzere iki çeşit ağız içi araç tipi mevcuttur.

Bu araçlar özellikle:

– Basit horlaması olan (saatlik apne sayısı 5′ in altında olan),
– Kilo verme ve uygun yatış pozisyonu gibi genel önlemlerin yeterli olmadığı hafif dereceli OSAS’ ı olan (saatlik apne sayısı 5 ile 15 arası olan),

– CPAP tedavisini reddeden ya da tolere edemeyeni orta ve ağır dereceli OSAS’ ı olan

– Tonsillektomi, adenoidektomi, kraniofasial operasyon ya da trakeostomiye aday olup bu ameliyatları reddeden hastalar için uygundur.

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure – Sürekli Pozitif Hava Yolu Basıncı) ve BİPAP (Bilevel Positive Airway Pressure – İki Seviyeli Pozitif Hava Yolu Basıncı) Tedavisi:

Genellikle burundan uygulanan maske yoluyla pozitif basınçlı oksijen uygulanması şeklinde uygulanan CPAP (nazal sürekli pozitif havayolu basıncı (nCPAP)) OSAS tedavisinde, 1981 yılından sonra uygulanmaya başlanmıştır. Hava yollarındaki kollapsın engellenmesi ve kan oksijen düzeylerinin yeniden istenilen seviyelere yükseltilmesi, stres hormonlarının azaltılması, metabolizmanın artması gibi birçok faydası bulunmaktadır. Özellikle kıkırdak eğriliği olan hastalarda CPAP uygulanmasında güçlükler olabileceğinden öncelikle kıkırdak eğriliği ameliyatları yapılmaktadır. Saatlik apne sayısının en az 20 olan, gündüz aşırı uyku hali olan hastalarda CPAP tedavisi uygulanır. uygulanan ve tedaviye uyum gösteremeyen hastalarda, uygulanmaktadır. Konu ile ilgili ayrıntılı diğer bir link: Pillar İmplant İle Horlama Tedavisi

 

-Horlama Ve Uyku Apnesi

-Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) Tarihçesine Kısa Bir Bakış …

-Horlama ve Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) Nedenleri

-Obstrüktif Uyku Apne Sendromu Belirtileri

-Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) Tanısı Nasıl Konulur?

-Trakeotomi (ya da Trakeostomi – Boğazda Delik Açılması)

-Tonsillektomi ve / veya Adenoidektomi

-Burun Ameliyatları (Kıkırdak Eğriliği, Burun Eti Küçültülmesi, Nazal Polipektomi)

-Uvulopalatofaringoplasti (UPPP)

-Uvulopalatal flep (UPF)

-Yumuşak Damağı Germe Ameliyatları

-The Pillar™ Palatal Implant System

-Radyofrekans Yardımlı Uvulopalatoplasti (Radiofrequency-Assisted Uvulopalatoplasty – RAUP)

-Dil Köküne Yapılan İşlemler

-Maksillofasiyal Cerrahi

-Horlama ve Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) Cerrahi Dışı Tedavi Yöntemleri

-Kollarınızı Açın, Havayı Burundan Alarak, Ritimli ve Uzun Adımlarla Yürüyüş Yapın!

-Mümkünse Erken Tedavi Olun!

-Kilo Kaybı Olmasa Bile Ritimli Yürüyüş ve Yüzme Gibi Sporların Faydaları Nelerdir?

-Burun Bantlarının Horlama ve Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS) Tedavisinde Faydası Var mıdır?

-Uyku Testi Yaptırılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

-Horlama Spreyleri Hakkında …

-Çocuklarda Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS)

-Horlama ya da Obstrüktif Uyku Apne Sendromu (OSAS)’ ta Bitkisel Tedavi Mümkün mü?

-Uyku Apnesi Olan Hastalarda Trafik Kazaları, Motorlu Araç Kazaları ve Dikkat Gerektiren İş Kazaları Neden Daha Sık Görülür?