Kulak Tüpü Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı

Orta kulağı havalandırmak için kulak zarının delinmesi işlemine timpanostomi, bu şekilde orta kulağın havalandırılmasını sağlamak için kullanılan tüplere de ventilasyon tüpü ismi verilmektedir. Miringotomi (kulak zarının delinmesi) tekniği 1954 yılında başlamış ve giderek yaygınlaşmıştır. Timpanostomi tüpü uygulaması günümüzde KBB hekimlerinin en sık uyguladığı işlemlerden biri haline gelmiştir.

Çok sayıda ventilasyon tüpü bulunmaktadır. Birkaç haftadan, bir-iki yıl gibi uzun bir süreye kadar kulak zarında kalması planlanan tüpler mevcuttur.

 

 

Kulak Tüpü Ameliyatı Nasıl Yapılır?

İşlem lokal anestezi altında ya da bademcik ve geniz eti ameliyatıyla birlikte genel anestezi altında yapılabilir. Lokal anestezi kullanıldığında, lidokain ve prilokain içeren bir krem miringotomiden 30 dakika önce (örneğin EMLA krem) pamupa sürülerek kulak kanalına ve kulak zarı üzerine uygulanır. Miringotomi sonrası orta kulak sıvısı aspire edilir. Tüp yerleştirilir.

 

 

 

Yukarıkdai fotoğrafta, kulak tüpü takılması ve diğer tüm kulak cerrahisi işlemlerinde kullanılan, kulak aspiratör uçları görülmektedir.

Kulak Tüpleri Kulak Zarında Hangi Bölgeye Takılır?

Dış kulak yolunun özellikle arka üst kenarına lokal anestezik ilaçların enjeksiyonu da yapılabilir. Kulak tüpleri özellikle kemikçiklerin ve önemli orta kulak yapılarının bulunduğu arka üst kadrana takılmamalıdır. Genellikle ön alt kadrana ya da arka alt kadarana takılabilir. Arka alt kadrana yerleştirilirken çok nadiren yuvarlak pencere ya da juguler bulbus zedelenebilmektedir.

Kulak Tüpleri Nasıl Seçilir?

Hastanın klinik bulguları (kulak zarının yapısı, işitme kaybının miktarı) ve işlem esnasında aspire edilen sıvının özelliğine göre tüp şekli belirlenir.

Kulak Tüpleri Hangi Sürelerde Zar Üzerinde Kalmalıdır?

Özellikle orta kulakta koyu kıvamlı sıvı olduğunda (glue ear), şiddetli retraksiyon (çökme) cepleri olduğunda kulak zarı üzerinde uzun süre kalabilen “T” şeklindeki tüpler tercih edilirken; kulak zarında minimal retraksiyon olması, az miktarda işitme kaybı olması ve aspire edilen sıvının oldukça akışkan özellikte olması durumunda kendiliğinden atabilen bir 6 ay içerisinde atmaması durumunda daoktorlar tarafından alınabilen grommet ya da “shepard” şeklinde tüpler tercih edilmektedir. Bu iki durum arasında kalan hastalar için farklı şekil ve çaplarda kulak tüpleri (paparella gibi) mevcuttur.

Yukarıda, 1.5 yıl önce kulak tüpü takılan hastanın kulak zarı görünümü mevcuttur. T tüp çevresindeki normal kabuklanma, normal kulak zarı görülmektedir.

 

Kulak Tüpü Çıkarılması

Kulak Tüpü Ameliyatı Sonrası Hastanın Bakımı, Dikkat Edilmesi Gerekenler

– Ameliyattan hemen sonra dış kulak yolunda kan görülmesi ya da hastanın yastığına birkaç damla kan damlaması normaldir
– Ameliyat sonra tüp takılan kulağa su kaçırılmaması en önemli kuraldır. Bunun için dış kulak tıpalarının kullanılabilir ya da vazelin emdirilmiş pamuğun dış kulak yoluna yerleştirilebilir.

Yukarıda, kulak tüpü takılan ve ameliyat sonrası kulağına yanlışlıkla su kaçıran hastanın kulak zarı görülmektedir. Islak görünüm ve kulak tüpünden yeni gelmeye başlayan iltihabı akıntı dikkat
çekicidir. Hastaya damla tedavisi başlanmıştır.

– Ameliyat sonra ağrının artması, iltihabi, kanlı akıntının başlaması durumunda işlemi yapan doktora danışılmalıdır.

 

 

 

-Bademcik,Geniz Eti,Kulak Tüpü Ameliyatları
Bademcik Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır? 
Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi) ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar
-Geniz Eti Ameliyatı (Adenoidektomi) Hangi Durumlarda Yapılır?
-Geniz Eti Ameliyatı (Adenoidektomi) ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı
-Kulak Tüpü Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
-Kulak Tüpü Ameliyatı ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı