Konka Radyofrekansı (Radyofrekans İle Konka Küçültme) ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar 

Çok sayıda müdahale burun tıkanıklığının tedavisinde, konkaların küçültülmesi amacıyla tanımlanmıştır. İmmunoterapi, antihistaminikler, burun içi kortikosteroid spreyler, dekonjestanlar gibi medikal tedaviler ve konka içerisine kortikosteroid enjeksiyonları, kriyoterapi, elektrokoter, konkanın dışa kırılması, mikrodebrider yardımlı turbinoplasti, eksizyon ve submüköz rezeksiyon gibi cerrahi tedavi teknikler, konka küçültülmesi amacıyla uygulanabilmeketdir. En etkili teknikle ilgili bir uzlaşma bulunmamaktadır. Özellikle doku direncini ölçen modern radyofrekans cihazlarının kullanıldığı, mukozal hasarın mimimum olduğu, hızlı uygulanabilen, ağrı miktarının en az olduğu, lokal anestezi altında uygulanabilen konka radyofrekansı işlemleri yaygın oalrak kabul görmüştür. Bu işlem aynı zamanda diğer yöntemlerle kombine edilebilmektedir. Konu ile ilgili benzer bir makale linki >> Burun Eti Ameliyatı 

Konka Radyofrekansı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Konka radyofrekansı işlemi lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilmektedir. Genel anestezi çoğunlukla kıkırdak eğriliği ameliyatı ile birlikte uygulandığında tercih edilebilmektedir. Lokal anestezik içeren pamuklar yerleştirldikten sonra alt konkalara adrenalin içermeyen lidokain türevi lokal anestezikler enenjekte edilid. Radyofrekans cihazı ile mukoza altına birkaç alandan girilerek burun etinin iç kısmına radyofrenaks uygulanır ve koagülasyonla fibrozis oluşturularak uzun dönemde burun etlerinin küçlmesi sağlanır. işlem süresi birkaç dakikadan ibarettir ve ağrı miktarı oldukça azdır. İşlem sonrası genelikle tampon konulmamaktadır.

Ameliyat Sonrası İyileşme Dönemi ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar

Ameliyat sonrası burnun önünden ve arkasındaki geniz bölgesinden damlama ya da damlama şeklinde kanamalar normaldir. Ameliyat sonrası genellikle kafa bölgesindeki kan basıncının azaltılması amacıyla hastanın başının vücuduna göre yukarıda olması sağlanarak yatış pozisyonu verilmesi uygundur. Hastanın bulunduğu oda sıcaklığı ve aynı şekilde duş alırken yüz bölgesine uygulanan suyun sıcaklığı fazla olmamalıdır. Sıcak ortamda burun damarlarının genişliği artacağından kanama miktarı artabilmektedir. Bu sızıntı şeklindeki kanamalar günler içerisinde azalacaktır. Ameliyat sonrası tansiyonu arttıracak egzersiz, sportif faaliyet ve mesleki görevler ilk 10 gün sakıncalıdır.Ameliyatı sonrası iyileşmeyi hızlandıran en önemli faktör burun içerisinin okyanus suları ya da diğer tuzlu sularla yıkanmasıdır. Okyanus suları, ortaya çıkan pıhtıların uzaklaştırılmasını, mukozal hücrelerin beslenmesinin arttırılmasını ve mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Ameliyat sonrası ilk birkaç hafta burun içerisinde kuruluk hissi ve kabuklanma olması çoğu hasta tarafından ifade edilmektedir. Bu nedenle Rinopantenina Damla, Siccnasal Merhem gibi burun içi nemlendiriciler de faydalı olabilmektedir.


Yukarıdaki fotoğrafta, burun eti ameliyatı sonrası 7. günde, hastanın burun içi muayenesi gmrülmektedir. Sağ alt burun etinin, konka radyofrekansı için ön kısımdan sokulan radyofrekans cihazının giriş alanındaki beyaz mukozal iyileşme alanı ve genel burun etindeki ödem dikkat çekmektedir. Burun eti ameliyatı sonrası ilk birkaç günde burun etinde doku ödemi ortaya çıakr ve haftalar içerisinde, bu ödem azalaarak yerini iyileşme dokusuna bırakır ve burun etinde küçülme ortaya çıkar.


Yukarıdaki fotoğrafta, burun eti ameliyatı sonrası 2. haftada, burun eti üzerinde kabuklanma ve burun eti hacminde küçülme dikkat çekmektedir. Yeni modern cihazlarla mukozal hasar ve kabuklanma en aza indirilmektedir. Sağ alt burun eti üzerinde görülen bu kabuklar genellikle birkaç hafta içerisinde kendiliğnden koparak düşmektedir. Ameliyat sonrasında basınçlı okyanus suları kullanılması ya da sinüs rinse gibi yüksel volümlü basınçlı burun yıkama sistemlerinin kullanılması bu kabukların uzaklaştırılması için genellikle yeterli olmaktadır (bazı hastalarım 1 haftalık deniz suyu ile tmaz edebilecekleri tatil programlayarak, burun içi iyileşmenin hızlanmasını sağlayabilmektedir).

 


Yukarıdaki fotoğrafta, deviasyon ameliyatı ve burun eti ameliyatı yapılan hastanda, ameliyat sonrası burun eti üzerinde az miktarda kabuklanma olduğu ve hava pasajının oldukça genişlemiş olduğu görülmektedir.

 

Sağlığınız İçin Nefesinizi Burnunuzdan Alın
Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti ya da SMR) Hangi Durumlarda Yapılır?
Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti ya da SMR) ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar
Konka Radyofrekansı (Radyofrekans İle Konka Küçültme) Hangi Durumlarda Yapılır?
Konka Radyofrekansı (Radyofrekans İle Konka Küçültme) ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar