Sağlığınız İçin Nefesinizi Burnunuzdan Alın

Gece yatarken rahat nefes alamıyorsanız, sabahları boğazınında kuruluk hissi ile uyanıyorsanız, uyku kaliteniz günden güne düşüyorsa ve sürekli ağzınızdan nefes alıp verdiğinizi farkediyorsanız bu tablo önemli bir sağlık sorunu ile karşı karşıya olduğunuz anlamına geliyor. Burunlarındaki hava akımı yapısal ya da işlevsel bozukluklardan ötürü yetersiz olan insanlar, farkında olmadan ağız solunumu yapıyor. Bu durum da bir süre sonra çeşitli boğaz rahatsızlıklarına davetiye çıkarabilir.

 

Ağızdan nefes alınmamalı!

Nefes alma organımız burundur. Burun sayesinde alınan nefes, akciğerlere ulaşmadan önce ısıtılır, nemlendirilir ve temizlenir. Burnumuzun bu arıtma ve iklimlendirme işlevleri, akciğerlerimiz ve genel sağlığımız için çok önemlidir. Eğer burun solunumu yapılamıyorsa veya bir şekilde burunun işlevini engelleyen bir bozukluk varsa sürekli olarak veya belirli bir dönem boyunca yapılan ağız solunumu bazı sağlık sorunlarına yol açabilir.

Burun, dışarıdaki soğuk ve kuru havayı akciğerlere uygun hale getirir. Ağız solunumu ise atmosfer havasının koşullarını değiştirmeden, alınan havanın doğrudan boğaz ve akciğerlere ulaşmasına neden olur. Halk arasında “burun etleri” olarak bilinen, “konka “ adı verilen, burun boşluklarının yan taraflarında bulunan oluşumların bu konuda çeşitli görevleri vardır. Buruna giren hava, konkaların arasından geçer. Bu geçiş belirli bir zaman aldığından bu sürede burundan alınan hava, ağızdan alınan havaya göre daha etkili olarak ısıtılır. Ayrıca yine bu yapıları oluşturan hücrelerin üzerinde bulunan ince “titrek tüyler” sayesinde, havada bulunan tozlar, polenler ve bakteriler filtre edilir. Burada yapışkan özelliği bulunan salgılar da (mukus örtüsü) havada bulunan alerjen ve mikropların büyük çoğunluğunu tutar ve akciğere gitmelerini önler.

Bebekler doğru nefes alıyor

Sağlıklı bir bebeğin solunum şeklini izlediğinizde her zaman burnunu kullandığını; burnu tıkandığında ise ağlayarak bizi uyardığını, açıldığında ise tekrar burundan nefes alıp, verdiklerini görürsünüz. Ayrıca karın bölgesi de her soluk alışta dışarıya doğru bombeleşir. Bu solunum şekli içgüdüseldir, öğrenilmemiştir ve en doğal olan solunum şeklidir. Derin nefes alındığında diyafram kası kasılarak akciğerlerin genişlemesine katkıda bulunur ve bu nedenle karın dışarıya doğru bombeleşir. Eğer sığ ve yetersiz soluk alıp verme işlemi yapıyorsak bu durum gerçekleşmez. Burun solunumu ayrıca derin soluk alabilmemize de yardımcı olur. Ağız solunumu yapanlarda yardımcı solunum kasları da devreye girer. Bu kasların çalışması, özellikle çocuklarda duruş (postür) bozukluklarına neden olabilir.

Burundan nefes alıp vermek;

Horlamayı azaltır

Uyku apne sendromunu (burun kaynaklı) önler

Kaliteli uyku uyunmasını sağlar

Ağız- yüz gelişiminin bozulmasını önler

Ağız- yüz kaslarının düzenli eşgüdümlü çalışmalarını sağlar

Ortodontik bozukluklar, diş ve çene problemleri daha az görülür

Ağız ve boğaz kuruluğunu önler

Ağız kokusunu azaltır

Boğaz hastalıklarının sıklığını azaltır

Vücudun sıvı kaybını azaltır

Akciğerlerin hava kirliliğinden korunmasına yardımcı olur

Akciğer enfeksiyonlarının sıklığını azaltır

Astımlılarda ataklarının sıklığını azaltır

Ağız solunumuna kıyasla daha derin nefes alınabilir ve akciğer kapasitesi artar

Kandaki oksijen oranını yükseltir Burundan hava daha yavaş verilebildiğinden, havanın akciğerlerde kalış süresi daha fazladır. Bu nedenle kanın oksijenlenmesi daha fazla olur.

Kalp hızını yavaşlatır

Kalbin yükünü azaltır

Vücudun dayanıklılığını artırır

Odaklanmayı (konsantrasyonu) ve performansı artırır

Gevşemeyi ve dinginleşmeyi sağlar.

Burun tıkanıklığı problemi yaşıyorsanız mutlaka bir KBB uzmanına başvurun

Halk arasında burun tıkanıklığının bilinen en sık nedeni kıkırdak-kemik eğrilikleri, diğer adıyla “deviasyon”dur. Oysa klinikte daha sık karşılaşılan neden, burun eti şişmesi (konka şişmesi) veya “rinit” denilen çeşitli nezle-rinit tipleridir. (Alerjik, vazomotor, medikamentöz, hamilelik gibi). Bunları takiben çeşitli sinüzit tiplerine bağlı da burun tıkanıklıkları olabilir. Burun tıkanıklığı olan hastaların en büyük endişesi, doktora başvurduklarında “ameliyat gerekiyor” denmesidir. Burada her burun tıkanıklığının tedavisinin ameliyat olmadığını vurgulamak gerekir. Ameliyatla tedavi ancak ciddi bir anatomik bozukluğu olan ve/veya ilaç tedavisine yanıt alınamayan hastalarda düşünülebilir. Konu ile ilgili benzer bir makale Burun Eti Ameliyatı

Sağlığınız İçin Nefesinizi Burnunuzdan Alın
Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti ya da SMR) Hangi Durumlarda Yapılır?
Kıkırdak Eğriliği Ameliyatı (Septoplasti ya da SMR) ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar
Konka Radyofrekansı (Radyofrekans İle Konka Küçültme) Hangi Durumlarda Yapılır?
Konka Radyofrekansı (Radyofrekans İle Konka Küçültme) ve Ameliyat Sonrası Hasta Bakımı İle İlgili Önemli Noktalar