FESS Sonrası Hasta Bakımı

Genel anestezi ile operasyon yapıldıysa ameliyat sonrası ilk 4 saat ağızdan beslenme yapılmamalıdır. Lokal anestezi sonrası sedatif ilaç verilmediyse işlem sonrası ağızdan beslenme ve sıvı alımına başlanabilir. Sedasyon yapıcı ilaç kullanıldıysa, ameliyat sonrası 2 saat sonra oral beslenmeye başlanılabilir.

Ameliyat sonrası burun içerisine konulan tampon ya da emilebilen tampon gibi materyallerin kullanımına göre ve birlikte konka radyofrekansı, kıkırdak eğriliği ameliyatı yapılıp yapılmamasına göre değişen miktarlarda burnun önünden ve arkasındaki geniz bölgesinden damlama ya da sızıntı şeklinde kanamaların olması normaldir.

Ameliyat sonrası genellikle kafa bölgesindeki kan basıncının azaltılması amacıyla hastanın başının vücuduna göre yukarıda olması sağlanarak yatış pozisyonu verilmesi uygundur. Hastanın bulunduğu oda sıcaklığı ve aynı şekilde duş alırken yüz bölgesine uygulanan suyun sıcaklığı fazla olmamalıdır. Sıcak ortamda burun damarlarının genişliği artacağından kanama miktarı artabilmektedir. Bu sızıntı şeklindeki kanamalar günler içerisinde azalacaktır. Ameliyat sonrası tansiyonu arttıracak egzersiz, sportif faaliyet ve mesleki görevler ilk 10 gün sakıncalıdır.

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) ameliyatı sonrası ilk hafta burun içerisinin okyanus suları ya da diğer tuzlu sularla yıkanması, daha sonraki haftalarda ilave olarak burun içi kortizonlu spreylerin kullanılması önerilmektedir. İlk hafta burun içerisine kortizonlu spreylerin kullanılması uygun değildir ve kanamaları arttırabilmektedir. Okyanus suları, ortaya çıkan pıhtıların uzaklaştırılmasını, mukozal hücrelerin beslenmesinin arttırılmasını ve mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Ameliyat sonrası ilk birkaç hafta burun içerisinde kabuklanma olması çoğu hasta tarafından ifade edilmektedir. Ameliyattan sonraki ikinci haftadan ya da 3. haftadan sinüs rinse ile burun içi yıkama işlemi de yapılabilir.

 

Sinüsler ve Sinüzit

Sinüzit Nasıl Ortaya Çıkar?

Sinüzit Tedavisi – Genel Özellikler

Akut ve Kronik Sinüzit

Sinüzit Tanısı Nasıl Konulur?

Soğuk Algınlığı, Allerjik Rinit ve Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit Kimlerde Daha Sık Görülür?

Sinüziti Önlemek İçin İpuçları

Çocuklarda Sinüs Enfeksiyonları Sık Görülebilir mi?

Kronik Sinüzit Nedenleri

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) Hangi Durumlarda Yapılır (FESS Ameliyatı Endikasyonları)

-Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) Sonrası Hasta Bakımı

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) Hangi Durumlarda Yapmamalıdır (FESS Ameliyatı Kontrendikasyonları)

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) Komplikasyonları

Sinüzit Ameliyatı Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Bitkilerle Sinüzit Tedavisi

İsveç Şurubu (İsveç İksiri – Swedish Bitters – Swedish Syrup Maurer’s)