Sinüzit Tedavisi – Genel Özellikler

Sinüzit hastalarında aşağıdaki tedavi seçenekleri mevcuttur:

Antibiyotik tedavisi – Bakteriyel sinüzit için uygun bir antibiyotiği kapsamalıdır. Antibiyotiklerin basit viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında kullanımına bağlı olarak antibiyotik direnci ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle basit grip ya da nezle gibi viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında vücut direncini arttıracak şekilde beslenmek, hastalığın iyileşmesi için 7 gün beklemek ve burun içerisini tuzlu sularla yıkamak doğru olacaktır. Bunun dışında doktor tarafından antibiyotiğin reçete edilmesi durumunda doktorun önerdiği tüm süre boyunca antibiyotik kullanılması olası antibiyotik direncini önleyebilir. (Amerikan KBB Akademisi’ nin yeni sinüzit tedavi rehberi – Nisan 2015 – Clinical Practice Guideline (Update) Adult Sinusitis  akut bakteriyel sinüzitte 10 güne kadar tuzlu su ile burun lavajı ve genel destek tedavinin yapılarak beklenilmesini önermektedir. Antibiyotik tedavisi yükselen ateş ve genel vücut durumunda bozulma olan hastalar için önerilmektedir. Rehberi tam metin olarak okuyabileceğiniz link >> http://oto.sagepub.com/content/152/2_suppl/S1.full.pdf+html 

Burun spreyleri kullanımı – tuzlu burun spreyleri ya da damlaları kullanılarak sinüs rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Özellikle doktora danışılmadan dekonjestanlı burun spreylerinin uzun süreli kullanımından kaçınılmalıdır.

Sinüs rinse kullanımı – tuzlu suyun yüksek volümlü ve basınçlı bir şekilde burun içi ve sinüs ağızlarının yıkanması amacıyla kulllanılan bu sistem, burun içerisindeki bakteri plaklarının temizlenmesinde tedaviye oldukça faydalı ürünlerdir.

Bunların haricinde dekonjestanlı grip ilaçları akut sinüzit hastalarında çoğunlukla kullanılmaktadır. Allerji tedavisinde kullanılan ilaçlar hastanın beraberinde allerji ile ilişkili hastalık (allerjik rinit, nazal polip gibi) olması durumunda kulanılmaktadır.

Buhar solunması – Özellikle sıcak buhar uygulanması ya da sıcak havluların sinüslerin üzerine baskı yapılması sinüslerin boşalmasını ve hastalığın iyileşmesini kolaylaştırabilir.

Sinüs cerrahisi – Medikal tedavi ile hastalık bulguları ortadan kalkmayan, sinüs ağızlarında kalıcı tıkanıklıkların saptandığı hastalarda sinüs cerrahisi uygulanabilir. Genellikle kronik sinüziti olan hastalara uygulanmaktadır. Fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi (FESS) bazı sinüs hastalıklarında tavsiye edilmektedir. Hastalıklı doku ve poliplerin çıkarılması, sinüslerin kanallarının temizlenmesi sinüs cerrahisinin temel prensiplerindendir. Bu işlemler lokal veya genel anestezi altında yapılabilmektedir.

Sinüsler ve Sinüzit

Sinüzit Nasıl Ortaya Çıkar?

Sinüzit Tedavisi – Genel Özellikler

Akut ve Kronik Sinüzit

Sinüzit Tanısı Nasıl Konulur?

Soğuk Algınlığı, Allerjik Rinit ve Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzit Kimlerde Daha Sık Görülür?

Sinüziti Önlemek İçin İpuçları

Çocuklarda Sinüs Enfeksiyonları Sık Görülebilir mi?

Kronik Sinüzit Nedenleri

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) Hangi Durumlarda Yapılır (FESS Ameliyatı Endikasyonları)

-Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) Sonrası Hasta Bakımı

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) Hangi Durumlarda Yapmamalıdır (FESS Ameliyatı Kontrendikasyonları)

Fonksiyonel Endoskopik Sinüs Cerrahisi (FESS) Komplikasyonları

Sinüzit Ameliyatı Fiyatı Nasıl Belirlenir?

Bitkilerle Sinüzit Tedavisi

İsveç Şurubu (İsveç İksiri – Swedish Bitters – Swedish Syrup Maurer’s)